ריו טינטו (ASX, LON, NYSE: RIO) הבטיחה את כל האישורים הרגולטוריים להמשיך ברכישה של 6.7 מיליארד דולר של ארקדיום ליתיום (ASX: LTM) (NYSE: ALTM), כאשר העסקה נקבעה בתחילת מרץ.
מפיק הליתיום האמריקני אישר ביום שישי כי אוסטרליה, קנדה, סין, יפן, דרום קוריאה, בריטניה וארצות הברית אישרו את העסקה תחת חוק שיפורי ההגבלים העסקיים של הארט-סקוט-רודינו משנת 1976.
ריו משלמת כפרית פרמיום עבור ארקדיום בעסקה הגדולה ביותר מאז 2007
אישורי סינון השקעות הוענקו גם באוסטרליה, קנדה, איטליה, בריטניה וארה"ב, כולל אישור מוועדת ההשקעות הזרות בוושינגטון, ועדה בין סוכנויות הבוחנת את ההשלכות הביטחוניות הלאומיות של השקעות זרות במשק הלאומי.
רכישת ארקדיום, שהוכרזה באוקטובר, היא העסקה הגדולה ביותר של ריו מזה למעלה מעשור. היא מציבה את החברה בין כורי הליתיום הגדולים בעולם, נגררת רק את אלבמארלה מבוססת ארה"ב (NYSE: ALB) ו- SQM של צ'ילה (NYSE: SQM).
ריו טינטו, כבר הכורה השני בגודלו בעולם, מוסיף מוקשים ליתיום בארגנטינה ובאוסטרליה, כמו גם מתקני עיבוד בארה"ב, סין, יפן ובריטניה. בסיס הלקוחות שלה יכלול שמות עיקריים, כמו טסלה, ב.מ.וו וג'נרל מוטורס.
המנכ"ל ג'ייקוב סטושולם רמז על תוכניות להקים חטיבת ליתיום עצמאית, ריו טינטו ליתיום. מנכ"ל ארקדיום ובנקאי לשעבר גולדמן זקס, פול גרייבס, צפויים להוביל את פעולות הליתיום מניו יורק.
שאיפות סוללה
בשבע השנים האחרונות, ריו טינטו מרחיבה בהתמדה את נוכחותה בשוק הסוללות. בשנת 2018, על פי הדיווחים, ניסתה לקנות נתח של 5 מיליארד דולר ב- SQM של צ'ילה.
באפריל 2021, היא בעטה את ייצור הליתיום מ- Waste Rock במפעל להפגנה הממוקם במכרה של בורטס שהוא שולט בקליפורניה.
אבן דרך מרכזית בהרחבת הליתיום של ריו טינטו הגיעה בשנת 2022 עם רכישת פרויקט רינקון ליתיום בארגנטינה. לנכס יש עתודות של כמעט שני מיליון טונות של שוות ליתיום קרבונט, המספיקות לחיי מוקשים של 40 שנה.

החברה מתכננת לפתח מפעל ליתיום קרבונט בדרגת סוללה ברינקון עם קיבולת שנתית של 3,000 טון ומיועדת ל -2.5 מיליארד דולר להשקעה ברינקון-פעולת הליתיום המסחרית הראשונה של החברה. הייצור הראשון צפוי בשנת 2028, ואחריו רמפה לשלוש שנים עד לקיבולת המלאה.
ריו טינטו מנסה גם להחיות את מכרה ג'דר של 2.4 מיליארד דולר בסרביה. רישיון הכרייה של החברה בוטל בשנת 2022 בעקבות הפגנות נרחבות נגד המכרה המוצע על חששות סביבתיים.
ענקית הכרייה ניצחה בקרב קטן אך מפתח ביולי 2024, שכן סרביה החזירה את הרישיון של ריו טינטו לפיתוחו, אך החברה תצטרך להבטיח אישורים להתקדם לעבר הייצור. עם זאת, הפרלמנט של המדינה עדיין מתלבט בהצעה לאסור על ליתיום וכרייה וחקירה. אם יועבר לחוק, זה היה מסתיים למעשה לפרויקט ג'דר שנוי במחלוקת.
עם ייצור צפוי של 58,000 טונות של ליתיום קרבונט מעודן בדרגת סוללה בשנה, ג'דר יהיה מכרה הליתיום הגדול ביותר באירופה.
המבצע יכול לספק מספיק ליתיום כדי להניע מיליון רכבים חשמליים ולעמוד ב 90% מצרכי הליתיום הנוכחיים באירופה.
ריו טינטו ליתיום צפוי לקבל שליטה בפרויקט רינקון אך לא בג'דר, שכן סטושולם הדגיש את הצורך בניהול לשמור על "מיקוד לייזר" בשילוב מוצלח לאחר סיום עסקת ארקדיום.