בעיר התעשייתית בלצ'אטוב, הלוגו של ענקית האנרגיה הפולנית PGE מודבק על מבנים, שלטים וערכות כדורגל של ילדים שדוחפים לאימון אחרי בית הספר.
זהו קריצה לכוח המניע של הכלכלה המקומית: תחנת הכוח הפחמית של PGE – הגדולה באירופה ואחת מ-10 המזהמים המובילים בעולם.
אבל המפעל אמור להיסגר עד שנת 2036, כאשר אירופה מבקשת לצמצם את פליטת גזי החממה המחממים את כוכבי הלכת, תאריך שתלוי מעל העיר כמו ענני העשן הזורמים מערימות הקירור שלה.
"לכל אחד יש חבר שעובד במכרה", אמרה מיכל גאוריסיק, חנות מקומית בת 40. "בלצ'אטו הוא מסוג המקומות שבהם לא מייצרים שום דבר אחר."
כ-20,000 איש עובדים במפעל בלצ'אטוב, במכרות הסמוכים ובעבודות קשורות אחרות באזור. סגירת המפעל עלולה להוות אבדון לעיר המונה 55,000 איש והסביבה.
Belchatow מייצרת גם כ-20% מהחשמל של פולין.
זה נושא טאבו לעובדים, שהעדיפו לא לתת שמות משפחה, על פני חשש לאבד את מקום עבודתם.
"זו התאבדות," אמר קשישטוף, כורה בבלצ'אטוב.
מפעל בלצ'אטו הוא אחת מ-10 תחנות הכוח המובילות בעולם של "מזהם-על" האחראיות להשפעה לא פרופורציונלית על האקלים.
הוא פלט כ-27 מיליון טונות של פחמן דו חמצני בשנת 2022, כך הראו נתוני לוויין מ-Climate Trace, שווה ערך לכ-8.6% מכל פליטת ה-CO2 של פולין.
יושבת על כמה ממאגרי הפחם הגדולים בפולין, בשיא שנות ה-80 שלה העסיק בלצ'אטו עשרות אלפי אנשים.
אבל הלחץ הגובר מצד האיחוד האירופי ותביעה של הארגון ללא מטרות רווח, ClientEarth נגד חברת הבת PGE שמנהלת את המפעל, הגיעו לשיאם בהחלטת החברה לסגור אותו עד 2036 ולסגור את מכרה הפחם האחרון עד 2038.
צמצום הפליטות הוא תנאי לכך שפולין תקבל 3.85 מיליארד יורו (4.16 מיליארד דולר) מהאיחוד האירופי, הנתח הגדול ביותר מקרן המעבר הפשוט של הגוש בשווי 17.5 מיליארד יורו.
שוחרי איכות הסביבה בירכו על ההחלטה לסגור את המפעל, אך עתידה של בלצ'אטו תלוי בשאלה האם היא יכולה לשנות את הכלכלה שלה.
PGE לא הגיבה לבקשות להגיב. היא אמרה ב-2021 שהיא "מודעת לחלוטין להשפעות החברתיות והכלכליות" של הסגירה ולצורך להבטיח עתיד לעובדים ולתושבים, והוסיפה כי היא תוציא כמעט 1.15 מיליארד יורו על השקעות, עם התמקדות באנרגיה נקייה.
אבל העובדים מרגישים שהם נשמרו בחושך.
"כל הטרנספורמציה הזו דומה קצת ל-yeti", אמר קזיסטוף. "שמענו על זה, אבל אף אחד לא ראה את זה."
משרות "צווארון ירוק".
המעבר צפוי להיות יקר ומורכב, ויש מעט זמן להסתגל, אמרו חוקרים ברשת הפולנית הירוקה, קבוצה של ארגונים לא ממשלתיים סביבתיים.
הרשויות המקומיות מתבססות על השקעות ירוקות שעלולות לייצר עד פי שישה יותר משרות "צווארון ירוק" מהתעסוקה במתחם הליגניט הנוכחי, על פי מחקר של Instrat, צוות חשיבה בורשה.
"מובן מאליו שעלינו להתקדם לכיוון של אנרגיה מתחדשת", אמר ארקדיוש רוזניאטובסקי, חבר מועצת העיר.
באמצעות תשתית רשת האנרגיה הקיימת מסביב למפעל, PGE שואפת לפתח חוות סולאריות ורוח.
אבל רוב הפרויקטים עדיין בשלבים המוקדמים שלהם, ומעט מאוד משרות עדיין נוצרו, עם 606 אנשים שהועסקו במגזר המתחדשים של החברה ברחבי פולין כולה בשנת 2022, מתוך כוח עבודה כולל של 28,000.
האיגוד המקצועי Solidarnosc במכרה בלצ'אטו אמר שהוא הדריך מחדש עובדים בריתוך, תפעול מכונות וחשמל בשלוש השנים האחרונות – בשיתוף עם חברת הדרכה חיצונית ובתמיכת מימון האיחוד האירופי.
"אני מרגיש שכאיגוד, היינו יותר פרואקטיביים", אמר שמעון מוזדז'ן, נציג Solidarnosc ב-Belchatow.
פולין מחפשת כוח גרעיני כדי לעזור לסתום את פער האנרגיה שהותיר הפחם, כאשר החלטת ממשלת פולין על מפעל חדש צפויה בשנת 2025, אך בלצ'אטו תמצא מיקום לא סביר בגלל היעדר גופי מים מקומיים לקירור.
לא להשאיר אף אחד מאחור?
במסעדה שבה חוגגים עובדי המפעל את פרישתם, רוברט סיקולה תוחב לתוך פרוסת עוגת גבינה וחושב על יומו האחרון מזה ארבע שנים.
כאשר הבור האחרון ייסגר ב-2038, 73% מכוח העבודה הנוכחי יהיו זכאים לקצבת פרישה, כך עולה ממחקר של Instrat.
"זו כבר לא עיר צעירה", אמר סיקולה.
לרבים מ-7,000 העובדים הישירים של PGE יש זכות לחבילות פיצויים במסגרת הסכם מעבר שנערך בין איגודי עובדים, הממשלה וחברות האנרגיה ב-2022.
אבל העסקה לא מכסה שום פיצוי כספי לעובדי קבלן, וזה משפיע על כ-5,500 קבלנים במגזרים קשורים, כמו תחזוקת מכונות ותחבורה, אמר Instrat.
הסגירה עלולה לפגוע קשות בנשים שכן הן מועסקות לעתים קרובות במגזר השירותים, וכבר מהוות 61% מהמובטלים בעיר בלצ'אטוב.
"(כאישה) בעיר הזו, אלא אם כן יש לך דיפלומה להיות רופא או אחות, את עובדת בקמעונאות או במסעדות", אמרה אווה קרוקייביץ', בת 30, שאינה מעבודה כבר חודשים.
הרשויות המקומיות מנסות להתמודד עם זה על ידי פתיחת תוכניות הכשרה מקצועית בסיוע מימון האיחוד האירופי. קרוקביץ' רוצה לעשות הסבה מקצועית לאחות אבל זה לא היה בין הקורסים הרשומים.
בעוד שלבעלי עסקים קטנים, כמו בעלת מכון היופי קמילה דורוזינסקה, קשה לחזות עתיד ללא המפעל.
"האם אנשים יוכלו להרשות לעצמם קוסמטיקאית או מספרה?" כשהמפעל נסגר, היא שאלה.
עיר רפאים
המקומיים בבלצ'אטו מודאגים שללא עסקים חדשים העיר עלולה להפוך לעיר רפאים.
חבר המועצה רוזניאטובסקי אמר שהעיר צריכה להקים אזורי תעשייה ולהגביר את חיבורי הרכבת כדי לעודד עסקים גדולים לעבור דירה.
תיירות יכולה להוות חלק ממתיחת הפנים הפוסט-תעשייתית, כמו ערימת סיגים חדשה שהפכה למדרון סקי, הר קמיינסק, שבו חומר כרייה שהושלך יצר את ההר המלאכותי הגבוה ביותר בפולין בגובה 395 מטר (1295.93 רגל).
אבל כל המאמצים להפוך את בלצ'טאו לאטרקטיבית יותר עבור עסקים יהיו לשווא אם זה לא יכול לשכנע צעירים שיש להם עתיד בעיר, אמרו חברי המועצה המקומיים.
נראה שצעירים רבים ראו את הכתובת על הקיר עבור בלצ'אטוב. סקר משנת 2019 אמר שרק שליש מבני 16 עד 19 תכננו להישאר בעיר לאחר לימודיהם.
"אנשים מודאגים מהשינוי, ואף אחד לא לקח אחריות", אמרה איזבלה וורוואס, פרופסור באוניברסיטת לודז'.
היא מאמינה שהוביל אנשים רבים בבלצ'אטו להצביע לפטריק מרג'אן בבחירות המקומיות השנה, מה שהפך אותו למועמד הימין הקיצוני הראשון ממפלגת קונפדראצ'ה הפופוליסטית שהפך לראש עיר בפולין.
מרג'אן אמרה שאין "להקריב את העיר על מזבח העסקה הירוקה".
קרוקביץ' הצביע עבור מרג'אן. כבת של עובד תחנת כוח, היא מרגישה נשכחת מהמעבר לאנרגיה נקייה.
"לאנשים לא אכפת אם (העיר) ירוקה", אמרה.
אפשר היה להשאיר בבלחאטוב רק "כנסיות וחנויות קבב" עד שהמפעל והמכרות נסגרים, צייץ קרוקייביץ'.
($1 = 0.9255 יורו)