כורה האורניום הצרפתי אוראנו איבדה את השליטה התפעולית במכרה סומאיר בניז'ר בצעד האחרון נגד כורים מערביים באזור הסאהל ההפכפך של מערב אפריקה.
במאלי השכנה, Resolute Mining (ASX: RSG; LSE: RSG) משלמת 160 מיליון דולר לאחר שהממשלה החזיקה במנכ"ל שלה במשך 12 ימים בנובמבר. עובדי בריק גולד (TSX: ABX; NYSE: GOLD) נעצרו לפחות פעמיים בזמן שהחונטה לוחצת על הכורה הקנדי על חשבון מס של 500 מיליון דולר.
אוראנו השעתה את ההפקה של סומאיר באוקטובר לאחר חודשים של התערבות של הממשלה הצבאית.
"ההחלטות שהתקבלו בישיבות הדירקטוריון של החברה אינן מיושמות עוד", אמר אוראנו בהודעה ביום רביעי. "הוצאות הייצור שממשיכות להיגרם באתר מחמירות את מצבה הכלכלי של החברה בכל יום שעובר".
ניז'ר, יצרנית האורניום השביעית בגודלה בעולם בנפח, המספקת כ-5% מהביקוש העולמי, נמצאת תחת שלטון צבאי מאז ההפיכה ביולי אשתקד. ממשלת מדינת מערב אפריקה משכה ביוני את היתר הכרייה לפרויקט אימוראר של אוראנו. חודש לאחר מכן, הממשלה ביטלה את רישיון הכרייה עבור פרויקט Madaouela של GoviEx Uranium (TSXV: GXU).
בעוד שהשליטה המתהדקת של ניז'ר על פעולות האורניום לא בהכרח תשפיע על האספקה העולמית, היא חלק ממגמה רחבה יותר של לאומיות משאבים שבה משטרים צבאיים באזור הסאהל "מבקשים לנהל משא ומתן מחדש על חוזי כרייה ואף מבקשים הלאמה", על פי דו"ח שפורסם לאחרונה. צוות חשיבה שבסיסו בלונדון, Chatham House.
ניז'ר היא חלק מברית הסאהל עם יצרניות הזהב מאלי ובורקינה פאסו מתרחקות מהקהילה הכלכלית המסורתית של מדינות מערב אפריקה ומהשליט הקולוניאלי לשעבר צרפת. הם מתכוונים מחדש עם רוסיה ועם הקבוצה הצבאית שלה ואגנר, המשולבת כעת במדיניות הקרמלין. הברית מהווה חלק מקשת של חוסר יציבות על חגורת מדינות בראשות החונטה המשתרעת מהאוקיינוס האטלנטי לים האדום, מציין בית צ'טהאם.
אוראנו מחזיקה ב-63.4% ממניות סומאיר, כאשר הסוכנות הממשלתית של ניג'ר סופאמין מחזיקה ב-36.6%.
"אין השפעה מיידית על השוק"
אנליסט BMO Markets Capital, קולין המילטון, אמר בהערת מחקר כי עקב הפסקת יצוא האורניום מניז'ר, לא תהיה השפעה מיידית על השוק. עם זאת, אוראנו תצטרך ככל הנראה למצוא אספקת אורניום חלופית כדי להפעיל את מספר המפעלים הגרעיניים הגדול שלה.
"נכון לעכשיו אנו מדגמים תפוקה מוגבלת מניז'ר בשנה הבאה, אבל צופים שחומר זורם לרוסיה ו/או לסין בשנים הבאות", אמר.
אוראנו הוסיפה כי גורמי ממשל מונעים מאמצים להשהות את הוצאות הייצור כדי שניתן יהיה לשלם משכורות לעובדים. הם גם מסרבים לייצא את הייצור של Somair, אמר אורנו.
החברה אמרה שהיא מתכננת להגן על זכויותיה "לפני גופים מוסמכים" ומקווה שמאמץ מאוחד של בעלי עניין יכול להוביל לחידוש הפעילות של סומאיר. החברה הצרפתית אמרה בסוף אוקטובר כי מאז ההפיכה, המאמצים שלה למצוא אמצעים חלופיים לייצוא התוצרת של סומייר התעלמו על ידי הממשלה, והיא השעתה את הפעילות. גם חובות שסופמין חייבת לא שולמו.