לראשונה אי פעם, שוק הנדל"ן של הודו סווג כ"שקוף" על ידי מדד השקיפות הנדל"ן העולמי, שנערך על ידי יועצת הנדל"ן JLL מדי שנתיים. מנטה מסבירה את המדד ואת עמדתה של הודו.
על מה המדד?
הושק ב-1999, ונערך מדי שנתיים, הוא מסווג את שוקי הנדל"ן לחמישה שכבות – שקוף מאוד, שקוף, שקוף למחצה, שקיפות נמוכה ואטום. הגורמים כוללים סביבה רגולטורית ומשפטית, תהליכי עסקאות, קיימות, זמינות נתונים ואיכות ביצועים. לאחר מכן ניתן ציון לשוק הנכסים של כל מדינה. במהדורת 2024, שקיפות קיימות, כולל תקני בנייה וביצועים אנרגטיים, קיבלו מיקוד נוסף. המדד מציע מדריך למשקיעי נדל"ן, למלווים ולצרכנים ארגוניים.
איך הודו הסתדרה במהדורה האחרונה?
יותר טוב מלפני שנתיים. 'הודו-דרג 1' טיפסה למקום ה-31 מבין 89 המדינות המדורגות, מהמקום ה-36 בשנת 2022. המשמעות היא שערי שכבה 1 – דלהי-NCR, מומבאי ובנגלורו – עלו מלהיות חצי שקופות ב-2022 ל- שקוף עכשיו. הודו היא משפרת עולמית מובילה, מובילה על ידי כיסוי נתונים גדול יותר ואיכות משופרת בסוגי נכסי ליבה ונישה כאחד, כגון מרכזי נתונים ופארקים תעשייתיים. רגולטור פיננסי פרואקטיבי, הנחיות חדשות לגילוי סיכוני אקלים, תקנות בנייה יעילות ורישומי קרקע דיגיטאליים תרמו לשקיפות.
קרא גם: מניות הנדל"ן שואגות אבל יש צד אפל
האם הודו השתפרה הרבה בפרמטרים כלשהם?
הודו פרצה ל-10 המדינות המובילות בתהליך העסקאות, מונעת על ידי השתתפות מוסדית עלייה וגישה רבה יותר למידע על נכסים. ארבע קרנות ההשקעות בנדל"ן (REIT) הובילו לנוהלי הערכת שוק סטנדרטיים ולגילוי טוב יותר. גם חוק המקרקעין (הסדרה ופיתוח) עזר.
קראו גם: מכירות דירות היוקרה בהודו עולות; מה מניע את הביקוש לנדל"ן פרימיום?
האם הציון הגבוה יותר יכול לעזור בהשקעות?
הודו נחשבת כבר שנים לשוק נכסים לא מאורגן ושקוף למחצה. שקיפות רבה יותר תשפר את עניין המשקיעים ותחזק את אמון הכובשים והקונים. זמינות מדויקת של נתונים ואכיפת הגנה משפטית על בעלות על נכס יכולים להוביל לפריסת הון רבה יותר. שוקי נכסים עם דירוגי שקיפות גבוהים מקבלים כ-80% מההשקעות העולמיות. ככל שתהליכי השוק של הודו מבשילים בהתאם לסטנדרטים העולמיים, משקיעים גלובליים רבים יותר עשויים לבצע הימורים גדולים יותר.
האם יש מקום לשיפור?
להודו יש דרך ארוכה לעבור. מלאי המשרדים שלה הוא 56% עם אישור ירוק, אך נדרשת דחיפה גדולה יותר ליישום גילויים הקשורים לאקלים והתחייבויות נטו אפס, לפי JLL. הודו זקוקה גם לאינדקס נכסים אמין שיכול לשמש כמדד ביצועים. השימוש בטכנולוגיה בעסקאות טעון שיפור בעוד שרצוי גם זמינות של רישומי קרקע עם מידע עקבי ופתרון סכסוכים מהיר יותר. ניתן להשתמש במיפוי מערכות מידע גיאוגרפי נוסף.