מיינט הרצליה

ממשלת בריטניה מוצאת שגלנקור לא עמד בהנחיות העסקיות בצ'אד

ממשלת בריטניה פרסמה ביום חמישי את התוצאות של חקירה של שנים בעסקים של גלנקור בבריטניה בצ'אד, המסקנה שהכורה וסוחר הסחורות לא עמדו במלואם בהנחיות ה-OECD לחברות רב-לאומיות בטיפול בדליפת רעילים בשדה הנפט בדילה ב-2018.

דליפת השפכים, המקבילה בנפחה ל-34 בריכות שחייה אולימפיות, השפיעה על אזור שבו מתגוררים כ-18,000 אנשים, מה שגרם להתערבותן של שלוש ארגוני זכויות אדם. ארגונים אלה הגישו תלונה נגד החברה בשנת 2020, בטענה כי עשרות תושבי הכפר – ביניהם ילדים – סבלו מכוויות קשות, נגעים בעור ומחלות לאחר מגע עם מים מזוהמים.

התלונה הוגשה על ידי כלב השמירה של החברה RAID, המרכז לחוק האינטרס הציבורי (PILC) בצ'אד, והאגודה של צעירי צ'אד מאזור הנפט (AJTZP).

נקודת המגע הלאומית של בריטניה (NCP), חלק מהמחלקה לעסקים ומסחר, הכירה ביחסים העסקיים של גלנקור בריטניה עם חברת הבת שלה PetroChad Mangara Ltd (PCM), שהפעילה את שדה הנפט בדילה בזמן הדליפה.

זכויות עסקיות או זכויות אדם? ההצבעה השוויצרית מאירה זרקור על חברות


המשרד, לעומת זאת, לא הטיל על גלנקור בריטניה אחריות ישירה לדליפה, ואמר כי החברה רק נכשלה בעמידה בהתחייבויות בדיקת הנאותות שלה לזהות ולהפחית סיכונים לזכויות אדם ולסביבה.

אריסטו בנאינו נגרקאיה, נשיא AJTZP, הביע דאגה לגבי החלטת NCP. "ההמלצות הללו אינן מספקות. למרות שגלנקור כבר לא מחזיקה ב-PCM, התושבים ממשיכים להתגורר באזור מזוהם ולסבול מהשפעות שפכים", אמר בהצהרה.

"אחרי שש שנים של המתנה ותהליך NCP ממושך מדי בבריטניה, מי יספק את התרופה שמגיעה להם? גלנקור בריטניה חייבת לעמוד בפעולותיה ולספק פיצוי מלא לנפגעים", ציין.

מנכ"לית RAID, Anneke Van Woudenberg, אמרה שממצאי ה-NCP מדגישים את הצורך של חברות כמו גלנקור בריטניה לחזק את שיטות בדיקת הנאותות של זכויות האדם שלהן. היא הוסיפה כי היעדר אחריות ישירה לטיפול בנזק שנגרם על ידי החברה הותיר קהילות בצ'אד ללא הסעד המגיע להם.

"לא רק שהחלטת ה-NCP סותרת תקדים משפטי בבריטניה, הקובע שחברות האם עשויות להיות חייבות חובת זהירות ליחידים ולקהילות שנפגעו מפעולות החברות הבנות שלהן, היא גם מכשילה קשות את הקהילות המקומיות שהושפעו מהפרת אחריותה של החברה". אמר ואן וודנברג בהצהרה.

שוחד, שחיתות

החלטת ה-NCP באה בעקבות שנים של חקירות בינלאומיות על מעשי שוחד ושחיתות מצד גלנקור, כולל חברת הבת הנפט בבריטניה. במאי 2022, החברה השוויצרית הודתה באשמת שחיתות שהוגשה נגדה בארה"ב בגין שוחד נרחב במדינות ברחבי העולם.

חודש לאחר מכן, החברה הבת בבריטניה, גלנקור בריטניה, הודתה בשבע עבירות של שוחד בגין עסקאות נפט מועדפות במערב אפריקה. מאוחר יותר בית משפט בבריטניה חייב אותה לשלם 280 מיליון ליש"ט (כ-353 מיליון דולר לפי שערי החליפין של היום).

באוגוסט האשים משרד ההונאה הרצינית בבריטניה את אלכס בירד, המיליארדר לשעבר ראש תחום הנפט ב-Glencore Plc, בשחיתות. בתיק המתנהל הואשמו גם ארבעה עובדים לשעבר נוספים.

שתף את הפוסט
דילוג לתוכן