מיינט הרצליה

מאבק עולמי אחר מינרלים קריטיים המעודדים פרוטקציוניזם

גל הולך וגובר של פרוטקציוניזם שוטף 72 מדינות, כאשר ממשלות נאבקות כדי להבטיח גישה למינרלים חיוניים לתעשיות אסטרטגיות, כך עולה ממחקר חדש של חברת מודיעין הסיכונים העולמית Verisk Maplecroft.

המחקר חושף עלייה בהתערבות המדינה שלא נראתה בדמוקרטיות מערביות מאז תחילת המאה ה-20, המונעת מחששות לגבי הביטחון הלאומי ויציבות שרשרת האספקה.

של Verisk Maplecroft מדד לאומיות משאבים (RNI), המודד פרוטקציוניזם והתערבות בתחום האנרגיה והכרייה ב-198 מדינות, מדגיש עלייה חדה במדיניות הפרוטקציוניסטית בחמש השנים האחרונות. המגמה בולטת ביותר באירופה ובצפון אמריקה, שם מתחים גיאופוליטיים ונוף גלובלי שבור מעצבים מחדש את השיטות הכלכליות.

אירופה הייתה בחזית השינוי הזה, כאשר כלכלות גדולות כמו גרמניה, ספרד, בריטניה ופולין מציגות ירידות משמעותיות בדירוג ה-RNI. גרמניה, במיוחד, צנחה ב-122 מקומות במדד, מה שמשקף את המדיניות האגרסיבית שלה להפחתת התלות במקורות אנרגיה ומינרלים חיצוניים.

מירוץ לאבטחת מינרלים קריטיים המעודדים פרוטקציוניזם
מקור: אינדקס המשאב הלאומי של Verisk Maplecroft

ברלין יישמה צעדים לטווח קצר, כולל תפיסת נכסי אנרגיה רוסיים לאחר הפלישה לאוקראינה, לצד אסטרטגיות ארוכות טווח כמו סובסידיות לייצור מקומי ושותפויות עם מדינות עתירות משאבים כמו קנדה ואוסטרליה. מאמצים אלה שואפים להבטיח גישה למינרלים חיוניים כמו ליתיום וקובלט תוך חיזוק יכולות העיבוד הביתי.

האיחוד האירופי גם מגביר את היוזמות שלו באמצעות מסגרות כמו ברית חומרי הגלם האירופית (ERMA) וחוק חומרי הגלם הקריטיים, המתמקדים בכרייה בת קיימא, מיחזור והפחתת הסתמכות על מקורות שאינם אירופיים.

בעלי ברית של צפון אמריקה

בצפון אמריקה, המדיניות לשמירה על מינרלים קריטיים הובילה להחמרת כללי הסחר וההשקעות. ארה"ב חוקקה את חוק השבבים והמדע ואת חוק הפחתת אינפלציה להגביר את הייצור המקומי תוך הגבלת מעורבות סינית במגזרי מפתח. יוזמות כמו שותפות הביטחון המינרלים חיזקו את שיתוף הפעולה עם מדינות בעלות ברית, והגבירו עוד יותר מחסומי סחר מול יריבים גיאופוליטיים.

קנדה, בינתיים, אימצה גישה רב-פנים באמצעות אסטרטגיית המינרלים הקריטיים שלה וחוק ההשקעות בקנדה. צעדים אלה לא רק מגבילים השקעות זרות, במיוחד מסין, אלא גם מעודדים פיתוח משאבים בר-קיימא תחת תקני איכות סביבה ועבודה מחמירים.

בשנת 2022 הורתה אוטווה לשלושה משקיעים סיניים למכור את חלקם בשלישיית חברות ליתיום קנדיות. זה היה חלק מדחיפה רחבה יותר לחסום חברות סיניות מלהעמיק במגזר המינרלים הקריטיים של קנדה.

ביוני, אוטווה התערבה כדי לחסום עסקה פוטנציאלית שתגרום ל-Vital Metals באוסטרליה למכור את חומרי העפר הנדירים שלה, שאותם היא כורה בקנדה, ל-Shenghe Resources Holding Co. הממשל של ראש הממשלה, ג'סטין טרודו, הציע סכום גבוה יותר עבור Vital. למכור את כדור הארץ הנדירים שלו למועצת המחקר של ססקצ'ואן.

מירוץ לאבטחת מינרלים קריטיים המעודדים פרוטקציוניזם
מקור: Verisk Maplecroft's Resource Nationalism Index

קנדה גם שיתפה פעולה עם מדינות כמו אוסטרליה וארה"ב כדי לחזק את שרשראות אספקת המינרלים הקריטיות באמצעות הסכמים שמתעדפים גישה למשאבים.

המדינה היא גם חלק מברית חמש העיניים, הכוללת את ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה וניו זילנד, שמטרתן להתמודד עם מניפולציות המחירים של מתכות קריטיות.

ארה"ב הקימה מספר קבוצות, כמו הוועדה להשקעות זרות (CFIUS), כדי להגביר את הביקורת על רכישות זרות של נכסי מינרלים קריטיים. בתחילת החודש הציגה ארה"ב גם הגבלות על ייצוא מוליכים למחצה וחומרים קריטיים לסין, והגבילו את יכולתה של בייג'ינג לפתח טכנולוגיות מתקדמות. הענקית האסייתית הגיבה באיסור ייצוא של גליום, גרמניום, אנטימון וחומרי היי-טק מרכזיים אחרים עם יישומים צבאיים פוטנציאליים לארה"ב.

כלכלה עולמית מקוטעת

העלייה בלאומיות המשאבים, שתוארה על ידי Verisk Maplecroft כ"אסטרטגית", מדגישה את האתגרים שמציב סדר כלכלי גלובלי מקוטע. Jimena Blanco, האנליסטית הראשית של החברה, ציינה כי אבטחת שרשרת האספקה ​​הפכה לעדיפות עליונה עבור מדינות, תוך פתיחת דלתות לתוכניות תמריצים תוך צמצום הזדמנויות לתחומי שיפוט "ידידותיים".

הדו"ח מזהיר מפני מתיחות מסחרית מוגברת כאשר מדינות כמו סין וארה"ב נוקטות בצעדים של ממש.

קנדה מוציאה את הכורים הגדולים שלה מחוץ לתחום בדיוק בזמן שהמיזוגים והרכישות מתחממים


המחקר גם מזהה את 10 תחומי השיפוט בעלי הסיכון הגבוה ביותר, כולל לאומני משאבים ותיקים כמו ונצואלה, רוסיה וזימבבואה. מדינות אלה ממשיכות להשתמש במדיניות כמו הלאמה והעלאות שכר דירה כדי להפעיל שליטה על עושר המינרלים שלהן.

ככל שלאומיות המשאבים נעשית מתוחכמת יותר, נראה כי כלכלות מערביות מוכנות לפרוס שילוב של חסמי סחר, בקרות השקעות ותקני קיימות כדי לשמור על אוטונומיה אסטרטגית.

עבור המשקיעים, המדיניות המתפתחת מאותתת על נוף מורכב עם סיכונים פוטנציאליים בכל שרשרת האספקה ​​העולמית.

"מדינות המערב ככל הנראה יגדילו את שרשראות האספקה ​​המקומיות ומדיניות הסחר המחמירה יותר, ויוסיפו שכבות של מורכבות לעסקים גלובליים", אמר בלנקו.

נראה שהמירוץ אחר מינרלים קריטיים, אבן יסוד של אנרגיה ירוקה וטכנולוגיה מתקדמת, נועד להעמיק את הפערים הכלכליים ברחבי העולם.

שתף את הפוסט
דילוג לתוכן