תפוקת הזהב העולמית תגיע לשיא של כ-3,250 טון (105 מיליון אונקיות) בשנה הבאה, מה שיסמן שיא היסטורי לפני ירידה ממושכת, אירוע בלונדון שנשמע החודש.
משנת 2025 ואילך, תפוקת הזהב העולמית צפויה לרדת. העתודות יתכלו, ציוני העפרות ירדו והמכרות המזדקנים ייסגרו, אמר אנליסט נכסי זהב ומתכות בסיסיות ב-CRU Consulting, אוליבר בלאגדן. הכורה הצפוני סימפוזיון מתכות בינלאומי בלונדון ב-2 בדצמבר.
"זה יהיה הזהב הכי גדול שכרינו אי פעם בשנה אחת, אי פעם", אמר בלאגדן.
הירידה מסמנת נקודת מפנה עבור תעשייה המתמודדת עם עתודות מתמעטות, סיכונים גיאופוליטיים ומעט פרויקטים חדשים. למרות רווחיות גבוהה ממחירי זהב חזקים, מומחים מזהירים כי ללא השקעות טריות, הייצור עלול לרדת בחדות, להדק את ההיצע ולעצב מחדש את השווקים.
אבל, גם אם כל הפרויקטים המתוכננים יבואו לאינטרנט, הייצור עשוי לרדת ב-17% עד 2030, הוא ציין.
בלאגדן הדגיש את האתגרים של שמירה על רמות התפוקה, במיוחד באזורים כמו סין ורוסיה. סין היא יצרנית הזהב הגדולה בעולם, לפי CRU. היא תורמת 11% מהתפוקה העולמית, אך עומדת בפני עתודות צנועות ביחס לקצב הייצור שלה, מה שמעיד על צוואר בקבוק אספקה פוטנציאלי. באופן דומה, לחצים גיאופוליטיים ואיכות עפרות יורדת ביטלו את התרחבות הייצור של רוסיה.
לאומיות משאבים
סיכונים בתחום השיפוט מוסיפים לאתגרים, אמר האנליסט לחדר של בכירי התעשייה ומשקיעים. בלאגדן ציין עלייה בלאומיות המשאבים במערב אפריקה. מדינות כמו מאלי ובורקינה פאסו הלאימו פעולות, והרתעו השקעות זרות.
"אנחנו רואים את ההשפעה של חוסר יציבות גיאופוליטית באזורים אלה, מה שמוסיף עוד שכבה של מורכבות עבור הכורים", אמר.
לעומת זאת, בלאגדן ציין נקודות אור. אלו הן הרפורמות הידידותיות לכרייה של ארגנטינה ושינויים אפשריים במדיניות ארצות הברית. הם יכולים לייעל את ההיתרים ולעודד פיתוחים חדשים. עם זאת, הוא הזהיר כי צפון אמריקה, על אף שהיא יציבה מבחינה פוליטית, נותרה האזור בעל העלות הגבוהה ביותר לכריית זהב בעולם.
גירעון בגרינפילד
למרות האתגרים הללו, תעשיית כריית הזהב נותרה רווחית ביותר. בלאגדן אמר כי 97% מיצרניות הזהב פועלות עם מרווחים חיוביים, בהנחה שמחיר זהב של 2,235 דולר לאונקיה.
שולי העלות הממוצעת לשמירה על הכל (AISC) עומדים על 47%, ומשקפים את הבסיס הפיננסי החזק של התעשייה. "אלה היו שנתיים נהדרות להיות כורה זהב," הוא ציין.
עם זאת, בלאגדן הזהיר כי הרווחים מסתירים גירעון מטריד בפרויקטים חדשים. המחירים הגבוהים לא דרבו מספיק השקעה בחיפושים. קשה יותר למצוא פיקדונות בדרגה גבוהה וממוקמים היטב.
פעולה נחרצת
בלאגדן ציין את מיקומו הייחודי של הזהב בקרב הסחורות. בניגוד למתכות כמו נחושת או ליתיום, זהב אינו נצרך אלא מצטבר.
"אם נעצור את כל כריית הזהב היום, מאגרים מעל הקרקע יוכלו לספק את הביקוש לייצור במשך 75 שנים", אמר.
בשנת 2023, הבנקים המרכזיים קבעו רמות רכישה שיא. הם ממשיכים לתמוך במחירים, כעת ב-2,626.20 דולר לאונקיה.
בלאגדן קרא לכורים לפעול בנחישות בתקופה זו של רווחיות גבוהה. "ללא פרויקטים חדשים, מכרות ייסגרו, הייצור ייפול והרווחים יצטמצמו", אמר.
הוא דחק בכורים להשקיע ברכישות אסטרטגיות, הרחבות שדות חומות וחיפושים כדי להאריך את חיי המכרה ולהבטיח אספקה עתידית. "התעשייה חייבת לנצל את חלון ההזדמנויות הזה כדי לשמור על כדאיות לטווח ארוך".
צפו במצגת המלאה למטה: