מיינט הרצליה

הר אטנה מתפרץ, שחרור לבה – ואולי מינרלים נסתרים

הר אטנה של איטליה, הר הגעש הגבוה והפעיל ביותר באירופה, פרץ השבוע בתצוגה מרהיבה, ושלחו פלומות של אפר וגז גבוה לשמיים הסיציליאנים ושובבים את הצופים עם אחד ההתפרצויות הדרמטיות ביותר שלו מזה שנים.

ההתפרצות מקורם במכתש הדרום -מזרחי של הר הגעש, שם שילוב של פלומת אפר לבן וענן אפור, הנובע מקריסת מכתש ומפולת מפולת שלאחר מכן, הניב זרימה פירוקסטית עוצמתית. בעוד שזרמים פירוקסטיים מסוכנים ביותר בגלל החום והניידות שלהם, האירוע התרחש באזור לא מיושב.

https://www.youtube.com/watch?v=ptta9c6jd98

בוריס Behncke מהמכון הלאומי לגיאופיזיקה וולקנולוגיה באיטליה, סיפר הזמנים שהפרק, אף שהוא בולט מבחינה ויזואלית, היה נורמלי יחסית. גורמים אזוריים אישרו כי זרימת לבה נשארה באזורי הכלה טבעיים ולא מהווים שום איום על הציבור.

רשויות ההגנה האזרחית הזהירו את התיירים להתרחק בגלל התפתחויות התפרצות אפשריות. חלק מהתושבים והמבקרים לא היו נורשים, במיוחד בעשן שחור שבאו אחרי הפלומה הראשונית.

ההתפרצות מסומנת על ידי התעלמות פיצוצים, מייצגת את הר האטנה המשמעותי ביותר מאז 2014.

העיתוי במהלך החג הלאומי של איטליה, פסטה דלה רפובליקה, פירושו כי תיירים רבים היו נוכחים במורדות הר הגעש. תמונות וסרטונים דרמטיים הראו שמבקרים זורמים במורדות ואילו אחרים צפו באגביות וצילמו מנקודות תצפית סמוכות.

עושר נסתר מתחת

בעוד שהתפרצויות כמו אטנה יכולות להפריע, הם גם חושפים את ההרכב המינרלי העשיר של פנים כדור הארץ. פעילות וולקנית מביאה לחומרי השטח מעמוק בתוך כדור הארץ, ומציעה למדענים הזדמנות ייחודית ללמוד את פעולותיו הפנימיות של כדור הארץ.

הלבה של הר אתנה מסקרנת במיוחד. בניגוד לרבים מהרי הגעש באיטליה, הנוצרים על ידי הכנעה של הים היוני מתחת למדינה, מקורותיה של אטנה מורכבים יותר.

הגיאוכימיסטים מצאו כי הלבות של אטנה עשירות במגנזיום ובברזל, אלמנטים נמצאים בדרך כלל עמוק במעטפת, כמו גם באשלגן, הנפוץ יותר בקרום. קומפוזיציה ייחודית זו מציעה כי אטנה משתנה הן למקורות המעטפת העמוקה והן לחומרי קרום, מה שהופך אותו לאתר חשוב ללימוד הגיאולוגיה של כדור הארץ.

ידוע כי אזורים וולקניים כמו ETNA עשירים במינרלים ואלמנטים שונים. על פי מחקרים, הר ארבוס, אחד הרי הגעש הפעילים ביותר בעולם, מעריך כי הוא מפיל סביב 80 גרם זהב לאוויר הקפוא של אנטארקטיקה על בסיס יומיומי, על פי מחקרים. קלדרה מקדרמיט, מכתש וולקני גדול באורך של כ -45 ק"מ ורוחב 35 ק"מ בדרום מזרח אורגון ובצפון נבדה, מכיל את מאגר הליתיום הגדול בעולם בתוך סופרוולקנו עתיק.

  • הרי געש עשירים בברזל עשויים להחזיק עתודות אדמה נדירות עצומות, ממצאי המחקר
  • איך אגם והר געש ייצרו מינרל נדיר במאדים
  • כריית מלח מר געש רדום יכול לספק מתכות סוללה, זהב
  • מגמות 'מבעבעות' עלולות להוביל צוותי חקר לעבר מרבצי נחושת שלא נננו

הערות

בטל תשובה

כתובת הדוא"ל שלך לא תפורסם. שדות נדרשים מסומנים *


לא נמצאו תגובות.

חדשות נוספות

Graphite One GROGROT

Graphite One GROGROT

Fast-41 נועד לייעל את תהליך ההיתר של הפרויקט על ידי שיפור התיאום והזמן של הסוכנות הפדרלית של ביקורות סביבתיות.

03 ביוני 2025 | 08:39 בבוקר

{{commodity.name}}

{{post.title}}

{{post.excerpt}}

{{post.date}}

שתף את הפוסט
דילוג לתוכן