מיינט הרצליה

הקונים הגדולים בעולם של זהב נמצאים כעת בין הבנקים המרכזיים של מזרח אירופה

מוקדם יותר השנה, ראש הבנק המרכזי של הרפובליקה הצ'כית טס ללונדון כדי להציץ בערימה מתנפחת של מטילי זהב המאוחסנים בכספות העטופים בבטון של בנק אנגליה מתחת לרחוב ת'רדנידל.

המשימה של אלס מיכל לבדוק את המתכת היקרה שהוחזקו עבור הבנק הלאומי בצ'כיה הייתה חלק מהשאיפה המוצהרת של הנגיד להכפיל את המלאי של המדינה ל-100 טון בשלוש השנים הקרובות. הוא גדל פי חמישה מאז שנכנס לתפקידו ב-2022 במטרה לגוון את עתודות הבנק.

"אנחנו צריכים להפחית את התנודתיות", אמרה מיכל, שגדלה מונפש כשנשאלה על הנושא. הטלוויזיה של בלומברג מוקדם יותר החודש. "ובשביל זה, אנחנו צריכים נכס עם אפס מתאם למניות, והנכס הזה הוא זהב".

קובע המדיניות הצ'כי לא לבד בהאצת רכישות המטילים. עמיתים מוורשה ועד בלגרד מצטרפים לבהלה לזהב כדרך לגוון השקעות ולהמר על עליות מחירים עתידיות, מה שהופך את מזרח אירופה לאחת מהרוכשות הגדולות של המתכת ועוזרות להניע את ראלי הזהב.

בנקים מרכזיים ברחבי העולם מאגרים את ארסנל הזהב שלהם כמגן מפני זעזועים חיצוניים כמו מלחמות סחר צפויות בעקבות הנשיאות השנייה של דונלד טראמפ ומתיחות גיאופוליטית באוקראינה ובמזרח התיכון. אבל האפוטרופוסים המוניטריים של מזרח אירופה עשו הצגה מיוחדת של הוספה של ערימות הזהב שלהם.

בנוסף לגיחה של מיכל ללונדון, עמיתו בוורשה כתב תסריט קולנועי על ההיסטוריה של הזהב הפולני. הרשויות הסרביות סחבו הביתה את המלאי שלהן שהוחזק בחו"ל כדי לשמור על בטיחותו בבלגרד – ולעזור לצמצם את עלויות האחסון.

חתירה לתחושת ביטחון היא מניע רב עוצמה באזור שנפגע על ידי מלחמות העבר של אירופה – ושנמצא כעת בשכנות לסכסוך הקטלני ביותר של היבשת מאז מלחמת העולם השנייה.

"מועדון אקסקלוסיבי"

פולין, שחולקת גבול עם אוקראינה ותומכת נלהבת ביעדי המלחמה של קייב, הייתה הרוכשת הגדולה ביותר של זהב בעולם ברבעון השני, על פי הנתונים העדכניים ביותר של מועצת הזהב העולמית.

נגיד הבנק המרכזי של פולין, אדם גלפינסקי, אמר כי יתרות הזהב והמטבע הקשה הן חיוניות להגנה על הכלכלה מפני אירועים קטסטרופליים. הוא הגדיל את אחזקות המטילים לכ-420 טון נכון לספטמבר, כמחצית מהמלאי של הודו או יפן.

"אנחנו נכנסים למועדון האקסקלוסיבי של בעלי הזהב הגדולים בעולם", התמוגג גלפינסקי במהלך מסיבת עיתונאים בחודש שעבר, וחיזק את מטרתו להעלות את חלקו של הזהב ל-20% מכלל הרזרבות.

ראש הבנק הלאומי של פולין הלין על כך שאין לו זמן לעבוד על טיוטת התסריט שלו. סרטון יוטיוב שהופק על ידי הבנק המרכזי בפברואר מראה את גלפינסקי מתבוסס בכספת מרופדת בקופסאות אטומות של ששת אלפים מטילי זהב, תוך שהוא אומר שהמחסן "הוא רכושם של כל הפולנים".

הצ'כים הם גם חברי מועדון פוטנציאליים. הבנק המרכזי בפראג מתגאה ברזרבות חוץ של כ-150 מיליארד דולר – כמעט מחצית מהתוצר המקומי הגולמי – אחת הגדולות בעולם בפרופורציה.

מיכל, שדחף הגיוון שלה כולל רכישות של מניות בארה"ב, נתקלה בביקורת מסוימת על רכישת זהב מכיוון שהגיעה לשיא שוק השנה. פקידים מוניטרים דחפו לאחור כשהם התעקשו שהרכישות לטווח ארוך הן הדרגתיות, מה שמפחית את ההשפעה של תנודתיות המחירים.

עם הרוחות הגיאופוליטיות, רכישות זהב היו הימור טוב עבור קובעי המדיניות המוניטרית. Goldman Sachs Group Inc. רשמה את המתכת בין עסקאות הסחורות המובילות לשנת 2025, ואמרה שהמחירים עשויים להאריך את העליות במהלך כהונתו של טראמפ ולהגיע ל-3,000 דולר לאונקיה עד דצמבר שנה הבאה.

"פיצול גיאופוליטי חיובי לזהב, בעוד שהיחלשות הדרגתית של הדולר אמורה להיות רוח גבית נוספת", אמר בנק ג'יי ספרא סרסין בדו"ח מה-10 בנובמבר.

עבור מנהיגי מזרח אירופה, הזהב נתפס כנמל בטוח – ונקודת מכירה פוליטית – שכן הם מקיימים לעתים קרובות פעולות איזון מורכבות בין המערב, רוסיה וסין. הבנק המרכזי ההונגרי הגדיל את מאגר הזהב שלו ביותר מ-10 עד 110 טון השנה.

ראש ממשלת המדינה ויקטור אורבן התענג על היותו המשבש הראשי של האיחוד האירופי עם קשריו עם הקרמלין וטראמפ.

גם הבנק המרכזי בבודפשט שיבח את המתכת כמקום מקלט בטוח. אבל לזהב יש תפקיד בזהות ההיסטורית של המדינה.

מוזיאון הכסף, הממוקם באחד מהארמונות בבעלות הבנק הלאומי ההונגרי, כולל קטר קיטור שעוצב מסורגים צהובים. הפסל, שנקרא "הטרטור", מתאר את צוות הבנק המרכזי, שנמלט מהצבא הסובייטי בתום מלחמת העולם השנייה ברכבת עמוסה ברזרבות זהב כדי למנוע את נפילתו לידיים זרות.

העמותות נמצאות לא פחות בסרביה, שם הנשיא אלכסנדר ווצ'יץ', שכמו אורבן אוחז באחיזה איתנה בשלטון, החזיר את המלאי של המדינה שהוחזק מחוץ למדינה בשנת 2021. השנה, הוא הבטיח לקנות מטילים עם "כל עודף כסף". שנשאר בקופת המדינה "כדי להיות בטוח ובטוח בזמנים קשים".

נגיד הבנק המרכזי של סרביה, Jorgovanka Tabakovic, פיקח על פי שלושה של עתודות הזהב ל-48 טון מאז שנכנס לתפקידו ב-2012. ההצטברות טופלה בצמוד ל-Vucic, שסיפק את "החשיבה האסטרטגית, הידע על היחסים הגיאופוליטיים והמידע העולמי" כדי לגבות את רכישות זהב, אמרה.

"זהב צובר ערך וחשיבות בתקופות של סערות עולמיות, במיוחד בסכסוכים גיאופוליטיים ותקופות של אינפלציה גבוהה", אמר טבקוביץ' בתגובה למייל לשאלות. "למרבה הצער, בשנים האחרונות ראינו את שני הגורמים במשחק".

שתף את הפוסט
דילוג לתוכן