50 הכורים הגדולים בעולם שווים כעת 1.5 טריליון דולר, עלייה של 76 מיליארד דולר במהלך הרבעון השלישי, כאשר כורי הזהב מטפסים בדירוג ומניות הכרייה הסיניות זוכות לעלייה מאוחרת.
בסוף הרבעון השלישי של 2024, לדירוג ה-MINING.COM TOP 50* של הכורים היקרים בעולם היה שווי שוק משותף של 1.51 טריליון דולר, עלייה של קצת פחות מ-76 מיליארד דולר מסוף יוני, בעיקר על רקע הזהב והתמלוגים מניות.
הערכת שוק המניות הכוללת של חברות הכרייה הגדולות בעולם עלתה ב-8% צנוע למדי בשנה עד סוף ספטמבר ולמרות הריצה הטובה היא עדיין 240 מיליארד דולר מתחת לשיא שיא ברבעון השני של 2022.
דרגות, ערך מניות הזהב מתנפח
שווי המתכות היקרות וחברות התמלוגים טיפס ב-42 מיליארד דולר או 16% ביחד במהלך הרבעון, ודלפקי הזהב שולטים בדירוג הביצועים הטובים ביותר.

אלמלא הסחירות המוגבלת של המניות בפוליוס הרוסי, שאיבדה קצת קרקע במהלך שלושת החודשים למרות הביצועים המדהימים של הזהב, ההשפעה של מטילים על 50 המובילים הייתה בולטת עוד יותר.
אלמוס גולד הקנדית מצטרפת לראשונה ל-50 המובילות עם זינוק של יותר מ-31% בערך, מה שמעלה אותה שישה מקומות למקום ה-48 עם שווי של 8.2 מיליארד דולר בסוף הרבעון, בעוד שהעולה החדשה של הרבעון השני Pan American Silver (בעקבות שלה) קליטת יאמאנה גולד) נמשכת במקום 50.
Alamos Gold העלתה בחודש שעבר את הנחיית הייצור שלה ביותר מ-20% לשנים 2025-2026 עם הכללת מכרה Magino והשילוב שלו עם פעילות האי גולד שלה באונטריו. לכורה שבסיסה טורונטו יש שאיפות ארוכות טווח להגדיל את בסיס הייצור שלו ל-900,000 אונקיות בשנה.
אוזבקיסטן מכינה הנפקה עבור Navoi Mining and Metalurgy Combinat – חברת כריית הזהב הרביעית בגודלה בעולם ויצרנית אורניום משמעותית בשנת 2025. NMMC הציגה הנפקת אג"ח בסך מיליארד דולר בשבוע שעבר, לציון הנפקת שוק החוב העולמית הראשונה של חברת כריית זהב מאז יוני. 2023.
נאבוי אמורה להצטרף בקלות לשורות יצרני הזהב ב-50 המובילים הודות לבעלות על מכרה הזהב הגדול בעולם, Muruntau, והפקה שנתית של 2.9 מיליון אונקיות בדרגות ולאונקיה עולה לקנאת המגזר.
למכרה הפתוח של מורונטאו מדרום-מערב למדבר קיז'ילקום, שפותח במקור בתקופת ברית המועצות כמקור לאורניום, יש עתודות של כ-130 מיליון אונקיות של זהב.
נחושת זהבה

מומחי נחושת, ואלה עם זיכוי זהב שמן, הרוויחו יחד 36% בשנה עד היום, כאשר מחיר הנחושת ממשיך לפלרטט עם רמת ה-10,000 דולר לטון, אך המומנטום הואט באופן דרמטי במהלך הרבעון השלישי, כאשר הקבוצה תרמה רק 7.2 מיליארד דולר בשווי שוק נוסף במהלך הרובע.
גם העלייה העזה של עמאן מינרל נעצרה בפתאומיות במהלך הרבעון, כאשר המונה איבד 18% בשלושת החודשים והתקרב לנפילה מהטופ 10.
משקיעים שרכשו את עמאן, הבעלים של המכרה השלישי בגודלו בעולם במונחים של שווה ערך לנחושת, במחיר ההנפקה בג'קרטה לפני שנה, עדיין נהנים מרווחים של 400% מאז.
מעמדה של Southern Copper כמניית הכרייה השלישית בעלות הערך בעולם נראה מושרש לאחר עלייה דו ספרתית באחוזים ברבעון השלישי בהשוואה לביצועים רגועים הרבה יותר של Freeport-McMoRan, אשר כעת צריכה להרוויח שווי שוק מלא של 20 מיליארד דולר כדי לגרור במקסיקו סיטי שלה. יריבה מבוססת.
אור על ליתיום
הצבעת האמון של ריו טינטו בעתיד ארוך הטווח של מגזר הליתיום (והיכולת שלה לגרום למיזוגים ורכישות לעבודה) שלטה בחדשות בתחילת הרבעון של דצמבר, אבל ראוי לציין שהעלייה של יותר מ-90% של ארקדיום מאז כל- ההצעה במזומן הוכרזה לראשונה אינה מספיקה עבור המניה להיכנס לדירוג.

שלושה מוני ליתיום יצאו מהדירוג השנה, פילבארה מינרלים ומשאבים מינרליים באוסטרליה ו-Tianqi Lithium הסינית, כאשר הצניחה העמוקה במחירי מתכת הסוללה ממשיכה לגבות את שלה.
ברבעון האחרון של הרבעון האחרון, Ganfeng Lithium מזנקת שישה מקומות לאחר שנסחפה בעליית התמריצים על שוקי המניות הסיניים בסוף הרבעון, בעוד שהביצועים של טיאנקי עד כה באוקטובר אמורים להביא אותה שוב ל-50 המובילים בבוא העת.
גנפנג בקושי החזיק מעמד בעמדה 50 בסוף יוני ועם המשך מומנטום מחיר הזהב ושתי חברות כריית זהב ממתינות ברוחות – ינטאי ואלאמוס – רק שלושה מונים ליתיום ב-50 הראשונים עשויים להיות מציאות עוד זמן מה.
לאחר שהגיעו לשיא ברבעון השני של 2022 עם שווי משותף של כמעט 120 מיליארד דולר, שווי השוק הנותרים של מניות הליתיום הצטמק כעת ל-34 מיליארד דולר.
עפרות ברזל טחונות
למרות שיפור מתון במהלך הרבעון, ה-5 הגדולות המסורתיות של תעשיית הכרייה – BHP, Rio Tinto, Glencore, Vale ו-Anglo American – נותרו במינוס לשנת 2024, והפסידו 24 מיליארד דולר מתחילת השנה.
5 הגדולות המגוונות מהוות כעת 29% מסך המדד, ירידה מגובה של 38% בסוף 2022.
התחזית הפחות ורודה של עפרות ברזל – למרות הדחיפה המאוחרת של חבילת התמריצים האחרונה של סין – גרמה לפורטסקיו שוב להופיע ברשימת המפסידים הגדולים וצוקי קליבלנד עוזבים את הדירוג עם הירידה של 37% של כורה עפרות הברזל האמריקאית השנה, שהוחרפה בגלל חוסר יכולתו לנצל. החסימה של קשר הפלדה Nippon-US.
הייצוג של עפרות ברזל ב-50 המובילות פחת בשנתיים האחרונות – ה-CSN Mineração של ברזיל נשר במהלך הרבעון הראשון של השנה בעוד שבשליטת אנגלו והרשומה בנפרד Kumba Iron Ore איבדה קשר עם הדרג העליון לאחר שנת סתיו של 40%. תַאֲרִיך.

לחץ על התמונה לטבלה בגודל מלא.
הערות:
מקור: MINING.COM, נתוני הבורסה, דוחות החברה. נתוני מניות מהבורסה הרשומה הראשית בנעילת המסחר ב-4 באוקטובר 2024, הומרו לדולר ארה"ב במידת הצורך. שינוי באחוזים מבוסס על הפרש שווי שוק בדולר ארה"ב, לא שינוי במחיר המניה במטבע המקומי.
כמו בכל דירוג, קריטריונים להכללה שנויים במחלוקת. החלטנו להחריג מלכתחילה מפעלים לא רשומים ובבעלות מדינה בגלל חוסר מידע. זה כמובן לא כולל ענקיות כמו Codelco של צ'ילה, Navoi Mining באוזבקיסטן (ענקית הזהב והאורניום עשויה להירשם בהמשך השנה), Eurochem, חברת אשלג גדולה, ומספר גופים בסין ובמדינות מתפתחות ברחבי העולם.
קריטריון מרכזי נוסף היה עומק המעורבות בתעשייה לפני שמיזם יכול להיקרא בצדק חברת כרייה.
לדוגמא, האם יש לכלול חברות מתכת או סוחרי סחורות המחזיקים במניות מיעוט בנכסי כרייה, במיוחד אם להשקעות אלו אין מרכיב תפעולי או מצדיקות מקום במועצת המנהלים?
זהו מבנה נפוץ באסיה ולמעט חברות מסוג זה הסירו שמות ידועים כמו Marubeni ו- Mitsui היפנים, קוריאה אבץ ו-Copec של צ'ילה.
רמות של מעורבות תפעולית או אסטרטגית וגודל אחזקות המניות היו שיקולים מרכזיים נוספים. האם חברות סטרימינג ותמלוגים שמקבלות מתכות מפעולות כרייה ללא אחזקת מניות זכאיות או שהן רק כלי מימון מיוחדים? כללנו את פרנקו נבאדה, רויאל גולד ו-Wheaton Precious Metals על בסיס מעורבותם העמוקה בתעשייה.
קונצרנים משולבים אנכית כמו אלקואה וחברות אנרגיה כגון Shenhua Energy או Bayan Resources שבהן כוח, נמלים ומסילות רכבת מהווים חלק גדול מההכנסות מהווים בעיה. גם תמהיל ההכנסות נוטה להשתנות לצד מחירי הפחם הפכפכים. כנ"ל לגבי יצרניות סוללות כמו CATL של סין, שהולך יותר ויותר במעלה הזרם, אך הכרייה שבה תמשיך לייצג חלק קטן מהערכת השווי שלה.
שיקול נוסף הוא חברות מגוונות כמו אנגלו אמריקן עם חברות בנות הרשומות בנפרד בבעלות רוב. כללנו את Angloplat בדירוג, אך לא כללנו את קומבה Iron Ore שבו ל-Anglo יש 70% החזקה כדי למנוע ספירה כפולה. באופן דומה לא כללנו את אבץ הינדוסטאן, אשר רשום בנפרד אך בבעלות רובה של Vedanta.
יצרני פלדה רבים מחזיקים ולעתים קרובות מפעילים עפרות ברזל וממכרות מתכת אחרים, אך למען האיזון והגיוון לא כללנו את תעשיית הפלדה, ועם זאת חברות רבות שיש להן נכסי כרייה משמעותיים, כולל ענקיות כמו ArcelorMittal, Magnitogorsk, Ternium, Baosteel ועוד רבות אחרות. .
המשרד הראשי מתייחס למטה המבצעי בכל מקום רלוונטי, למשל BHP וריו טינטו מוצגות כמלבורן, אוסטרליה, אך אנטופגסטה היא היוצא מן הכלל שמוכיח את הכלל. אנו רואים שהמטה של החברה נמצא בלונדון, שם היא רשומה מאז סוף המאה ה-19.
אנא הודע לנו על שגיאות, השמטות, מחיקות או תוספות לדירוג או הצע מתודולוגיה אחרת.