בוליביה עומדת בפני הגוברת התנגשות ציבורית על חוזים שנחתמו עם חברות סיניות ורוסיות בסוף השנה שעברה כדי לנצל את עתודות הליתיום העצומות שלה, כאשר קבוצות קהילתיות טוענות כי ההסכמים אינם מציעים יתרונות אמיתיים למקומיים.
המחלוקת הובילה את לשכת הנבחרים הבוליבית להשעות דיונים פרלמנטריים על העסקאות בפברואר, בהמתנה "הושלם תהליך שיתוף מידע יסודי עם החברה האזרחית."
החוזים, ששווים בערך 2 מיליארד דולר, כוללים עסקה של 970 מיליון דולר שנחתמה בספטמבר האחרון עם קבוצת האורניום האורניום הרוסיה (UOG) והסכם של מיליארד דולר עם חברות סיניות CBC וקבוצת CITIC Guoan. שניהם שואפים לבנות מפעלי עיבוד ליתיום המסוגלים לייצר עשרות אלפי טונות בשנה.
הנשיא לואיס ארס האשים את מחוקקי החוקרים במכוון בהשקעות מפתח אלה ואחרות כחלק מאסטרטגיה פוליטית רחבה יותר נגד ממשלו.
הוא הזהיר כי אם העסקות לא יאושרו השנה, בוליביה יכולה להתמודד עם עיכוב בן עשור בייצור הליתיום. אם המדינה תמתין יותר מדי זמן – עד 2035 או 2040 – ליתיום "יהיה היסטוריה", יוחלף על ידי מקורות אנרגיה נקיים אחרים כמו מימן ירוק, הוא אמר לתקשורת הרוסית Sputnik בתחילת השבוע.
עומר אלרקון, נשיא החברה בבעלות המדינה Yacimientos de Lititio Bolivianos (YLB) הדהד את החששות הללו. הוא אמר כי אי אישור החוזים עשוי לעכב את הייצור בקנה מידה תעשייתי עד 15 שנה.
גם אם הם יתקדמו השנה, בוליביה לא הייתה מתחילה בייצור ליתיום בקנה מידה גדול עד שנת 2031, אמר מומחה האנרגיה סרחיו הינוג'וסה בפוסט במדיה החברתית.
מונחים מפוקפקים, יתרונות מפוקפקים
קבוצות של החברה האזרחית, ארגונים סביבתיים ומנהיגים מהאזור האנדאי של פוטוסי – ביתם של דירת המלח של אויוני, אחת ממאגרי הליתיום הגדולים בעולם – השמיעו חששות חזקים. הם טוענים כי העסקות חסרות שקיפות ועלולות להוביל לפגיעה סביבתית קשה והפסדים כלכליים.
נקודת מחלוקת מרכזית היא הפער על עלות מוחלטת בין שני החוזים. על פי הדיווחים, עלות הפרויקט הרוסי לטון של ייצור ליתיום קרבונט גבוהה פי 2.4 מהקבילה הסינית, ללא הצדקה ברורה להבדל.

המבקרים מפקפקים גם בכדאיות עסקת ה- UOG, המעניקה לחברה רק 18 חודשים לבנות מפעל לפני שתוקף החוזה – ציר זמן קצר במיוחד שיכול להשאיר את בוליביה אוכף בתשתית לא גמורה.
חששות אלה הובילו את השערות לגבי שקיפותם של העסקאות וכדאיותם הכלכלית, כאשר המפגינים הפריעו לוועידה ממשלתית על החוזים.
על פי החוק הבוליבני, על המשקיעים הזרים לערוך התייעצויות חופשיות, קודמות ומושכלות עם קהילות מקומיות ולבצע הערכות השפעה סביבתיות מקיפות לפני שפרויקטים תעשייתיים יוכלו להתקדם. לאחר מכן יש לאשר את ההסכמים על ידי מחוקק המדינה.
עם התייעצויות ציבוריות, נציגי הממשלה אמרו בישיבות אלה כי פוטוסי בלבד יקבלו תמלוגים מוערכים של 800 עד 900 מיליון דולר במשך 30 שנה, השווים ל -30 עד 35 מיליון דולר בשנה.
חלומות ליתיום מעוכבים
למרות עתודות הליתיום המסיביות של בוליביה – המוערכות בכ- 23 מיליון טונות – המדינה נאבקה במשך עשרות שנים לפתח ענף ליתיום בר -קיימא. חוסר היציבות הפוליטית, מודל מיצוי משאבים מבוקר על ידי המדינה ורמות מגנזיום גבוהות במפקדות הליתיום שלו הפכו את הייצור בקנה מידה גדול. בניגוד לצ'ילה וארגנטינה השכנה, הליתיום של בוליביה נותר ברובו בלתי מנוצל, ותורם מעט לאספקה העולמית.
YLB פתח את מפעל הליתיום התעשייתי הראשון של בוליביה בסוף 2023, אך הוא פעל בשנה שעברה ב -17% בלבד וצפוי להגיע ל 23% בלבד בשנת 2025.
בתוך כך, גורמים בממשל, כולל סגן שר המשאבי האנרגיה מנצלים את ראול מאטה, מתעקשים כי החוזים "לא נכתבים באבן" וכי היי ימשיך לקיים פגישות טכניות עם מגזרים שונים כדי לטפל בדאגות.
למרות הביקורת, ממשלת בוליביה גורסת כי שותפויות אלה יעברו את פיתוח התעשייה של ליתיום, הבטחה שהמדינה תשמור על 51% מהרווחים.
-
לַחֲלוֹק
-
-
חדשות נוספות
הליתיום של בוליביה עוסק בסין, רוסיה בלימבו
עסקאות הליתיום של בוליביה משנת 2024 מתמודדות עם עיכובים פרלמנטריים על פני חששות שקיפות, סביבתיות וכלכליות.
13 במרץ, 2025 | 08:42 בבוקר
Citigroup חוזה מחיר הנחושת של LME שיגיע ל -10,000 דולר לפני התעריפים בארה"ב
המתכת טיפסה בשבועות האחרונים לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הורה לבדיקה ליבוא נחושת.
13 במרץ, 2025 | 07:18 בבוקר
עובדים חותמים על עצומה למיקוח קולקטיבי במכרה הפילברה של ריו טינטו
יותר מ -400 עובדים במכרה Paraburdoo חתמו על עצומה לתמיכה במיקוח קולקטיבי.
13 במרץ, 2025 | 06:33 בבוקר
{{commodity.name}}
{{post.title}}
{{post.excerpt}}
{{post.date}}
הערות
לא נמצאו תגובות.