מיינט הרצליה

הביקוש לפחם להמשיך להגיע לשיאים עד 2027, אומר IEA

הביקוש העולמי לפחם אמור להגיע לשיאים טריים מדי שנה לפחות עד שנת 2027, כך עולה מנתוני סוכנות האנרגיה הבינלאומית, המבטלים הערכה קודמת לפיה הוא הגיע לשיא בשנה שעברה ומדגישים את האתגרים להגבלת הפליטות הגורמות להתחממות כדור הארץ.

התחזית האחרונה של ה-IEA מראה שהביקוש לפחם יעלה לכמעט 8.9 מיליארד טון עד 2027, כ-1% יותר מרמות 2024. זה מחליף את ההערכה של השנה שעברה שהביקוש לפחם יתחיל לרדת בהתמדה בעשור הזה. המציאות עלולה לעלות על ההערכה הנוכחית, שכן הביקוש האפיל בעקביות על תחזיות ה-IEA בשנים האחרונות.

זו מכה למנהיגי העולם שהכריזו כי קץ הפחם נראה באופק בשיחות האקלים בגלזגו לפני שלוש שנים. גם כאשר מדינות מפותחות משתמשות פחות בדלק המאובנים, הביקוש הגובר בהתמדה במקומות אחרים, במיוחד בסין, אומר שהפחם נשאר מקור זול לאנרגיה, ללא קשר להשפעת האקלים שלו.

כדי לעלות על המסלול להגיע לאפס פליטות נטו עד 2050 ולהגביל את ההתחממות הגלובלית בהתאם להסכם פריז, השימוש בפחם יצטרך לרדת בחדות בעשור הזה. ייתכן שכוכב הלכת כבר הגיע לטמפרטורות של 1.5 מעלות צלזיוס מעל לרמות הפרה-תעשייתיות, אינדיקציה לכך שהפעולה האקלימית הקולקטיבית נכשלת.

בעוד שהביקוש לדלק המאובנים הפולט ביותר בעולם צפוי להיות קהה בגלל הפריסה הגוברת של טורבינות רוח ופאנלים סולאריים, אפילו קצב שיא עבור אלה לא הספיק כדי לעצור, שלא לדבר על להפוך את עליית הפחם.

"המודלים שלנו מראים את הביקוש העולמי לרמת פחם עד שנת 2027, אפילו כשצריכת החשמל עולה בחדות", אמר קייסוקה סדמורי, מנהל שוקי האנרגיה והביטחון של IEA בהצהרה ביום רביעי. "עם זאת, לגורמי מזג אוויר – במיוחד בסין, צרכנית הפחם הגדולה בעולם – תהיה השפעה גדולה על מגמות קצרות הטווח של הביקוש לפחם. המהירות שבה גדל הביקוש לחשמל תהיה חשובה מאוד גם בטווח הבינוני".

ה-IEA חוזה עלייה בביקוש לפחם במשך חמש שנים לפחות, רק כדי לשנות את ההערכות שלהם. הביקוש לפחם ב-2024 היה גבוה בכ-9% מהתחזית שהתקבלה לפני כמה שנים.

בעוד השימוש בפחם צנח באירופה ובארה"ב, הביקוש הגובר בהודו ובסין הוא די והותר כדי לקזז זאת.

העלייה בביקוש לפחם בשתי המדינות המאוכלסות ביותר בעולם עד שנת 2027 תהיה גדולה מהביקוש הכולל באיחוד האירופי עד אז, לפי נתוני ה-IEA, מה שמדגיש עד כמה מדינות מתפתחות והצורך הגובר שלהן באנרגיה זולה הם חלק מכריע ב- להילחם כדי למנוע שינויי אקלים.

ובכל זאת, יש כמות משמעותית של אי ודאות במספרים. תנודות במזג האוויר יכולות להשפיע באופן דרסטי על ייצור האנרגיה המתחדשת ועל הביקוש. בסין לבדה, תזוזה כזו יכולה להעלות או לצמצם את הביקוש לפחם בכ-140 מיליון טון, מצא ה-IEA.

שתף את הפוסט
דילוג לתוכן