כאשר פיבודי אנרג'י קורפ הסכימה לרכוש את נכסי הפחם של אנגלו אמריקן, רק מלווה אירופי אחד הצטרף לבנקאי ההשקעות האמריקאים ולמומחי האשראי הפרטיים שמממנים את העסקה: דויטשה בנק AG.
פיבודי השיגה הלוואת גישור בסך 2.1 מיליארד דולר כדי לסייע לה לשלם עבור הרכישה, על פי הגשת בקשה מ-25 בנובמבר. מאחורי ההלוואה הזו עומדות חטיבות של KKR & Co., יחידה של Jefferies Financial Group Inc. ודויטשה בנק. מבין החברות המספקות מימון, רק דויטשה בנק פרסם מדיניות מפורשת בנושא פחם.
המחלוקת היא עד כמה המימון חוצה גבול בבנק הגרמני, שמדיניות ההדרה שלו מייחדת את הפחם התרמי המשמש לחימום וחשמל. המכרות שפיבודי רוכשת מייצרים בעיקר פחם מתכות, המשמש לייצור פלדה. אבל החברה מייצרת את שני סוגי הפחם לאורך פעילותה ואחד המכרות הנרכשים מייצר פחם תרמי.
דובר של דויטשה בנק אמר שכל עסק שהוא עושה עם פחם מנותח מקרוב וכל העסקאות תואמות למדיניות ההדרה שלו.
אבל פעילי אקלים אומרים שההבחנה בין דרגות שונות של פחם היא שרירותית, ובסופו של דבר לא רלוונטית כשמדובר במדידת נזקים סביבתיים.
"פחם הוא פחם ללא קשר לשימוש הסופי שלו", אמרה סינתיה רוקאמורה, פעילה בתעשייה בעמותת האקלים Reclaim Finance. כל הסוגים "מזהמים מאוד וצריך להפסיק אותם", אמרה.
ניתן למכור פחם שמסווג באופן כללי כמתכות – המכונה לעתים קרובות פחם מתכת – בשווקי פחם תרמי. למעשה, זה משהו שקורה באופן קבוע עבור מוצרים מתכות באיכות נמוכה יותר כמו הזרקת פחם מפורק (PCI) ופחם קוקי רך למחצה, לדברי אלכסנדר קלוד, מנכ"ל DBX Commodities, חברת מעקב בתפזורת יבשה.
המעבר היה נפוץ במיוחד בשנת 2022 לאחר הפלישה של רוסיה לאוקראינה העלתה את התמחור. מאירופה לאסיה, חברות שירות לקחו אספקה של פחם מתוצרת לכיבוי תחנות כוח, כאשר העלות של הפחם התרמי עלתה.
Vic Svec, סגן נשיא לקשרי משקיעים ב- Peabody, אמר ש"כמות קטנה של נפחי הצלבה על ידי כל יצרן פחם מתכות תמיד אפשרית". הוא גם אמר שקיימת "סבירות גבוהה מאוד" שהפחם מהמכרות שפיבודי רוכשת מאנגלו אמריקן יגיע לשווקי הפלדה.
בהגשה של פברואר לרשות ניירות ערך של ארה"ב, פיבודי אמרה שהיא "עשויה לשווק חלק ממוצרי הפחם המתכתיים שלה כמוצר פחם תרמי מעת לעת".
בפועל, רוב מכרות ה-met-coal מייצרים פחם תרמי כתוצר לוואי, כלומר חברות אינן יכולות לטעון באופן סביר שהן יצרניות מט-פחם טהורות. ומכיוון שכסף ניתן לשינוי, מימון סוג אחד של נכסי פחם יכול בסופו של דבר להכשיל את השני.
עם זאת, יצרני פחם והמוסדות הפיננסיים התומכים בהם ביקשו מזה זמן רב להבחין בין פחם מתכתי לפחם תרמי. רוב הבנקים ומנהלי הנכסים מתייחסים לראשון כסיכון מקובל יותר בגלל התפקיד שהוא ממלא בייצור הפלדה הדרושה כדי לאפשר את המעבר לאנרגיה נקייה.
במציאות, פחם מתכות יכול להיות מזהם עד פי שלושה מפחם תרמי, על פי ווד מקנזי, יועץ אנרגיה. זו הסיבה שכמה חברות פיננסיות החלו להתאים את מדיניות ההדרה מעבר לפחם תרמי בלבד.
נתונים שנאספו על ידי Reclaim Finance מראים שמתוך 99 בנקים שהיא ניתחה, תשעה אימצו מדיניות פחם מתכות, כולל BNP Paribas SA ו-Macquarie Group Ltd. ו-Zürich Insurance Group AG הפכה למבטחת הראשונה שהוסיפה הגבלות על כריית פחם מתכות מוקדם יותר השנה. בינתיים, ל-372 מתוך 386 חברות פיננסיות שניתחו על ידי Reclaim Finance יש מדיניות המתמקדת בפחם תרמי בלבד.
נתונים שנאספו על ידי העמותה Urgewald מראים כי בנקים בארה"ב ובסין מספקים את המימון הרב ביותר בפחם, כאשר ג'פריס בולט כמי שהגדיל משמעותית את העסקאות בשנים האחרונות.
באירופה, דויטשה בנק ביצע קיצוצים קטנים יותר בחשיפה לפחם בין 2016 ל-2023 מאשר עמיתים, כך עולה מנתוני Urgewald. לדוגמה, בעוד UBS Group AG ו-BNP הפחיתו את החשיפה שלהן במהלך התקופה ב-77% ו-67%, בהתאמה, דויטשה בנק חתך את המימון הפחמי שלה ב-4% בלבד. מה שבטוח, נקודת הפתיחה של דויטשה ב-2016 הייתה נמוכה יותר באופן משמעותי. אבל עד סוף 2023, היא מימנה 50% יותר פחם מ-BNP, ו-29% יותר מ-UBS, כך עולה מהנתונים.
במקביל, לחברות פחם תרמי שמתגוונות בייצור מתכות קל יותר להשיג מימון. Whitehaven Coal Ltd., אחת מהיצרניות הגדולות באוסטרליה של הסחורה, השיגה גישה טובה יותר למבטחים לאחר שהכריזה על מעברה לפחם מתוצרת. בלומברג דיווח.
ו-Peabody, שראה בנקים גדולים כמו JPMorgan Chase & Co., UBS ובנק אוף אמריקה קורפ נסוגים מהמימון שלה בשנים האחרונות, מגלה כעת שיש לה גישה קלה יותר להון.
"אנו רואים הרחבת הגישה לכל ההיבטים של קהילת ההשקעות בהתבסס על הטרנספורמציה הדרמטית של Peabody לחברה ששלושה רבעים מתזרימי המזומנים שלה מגיעים מפחם מתכות", אמר Svec.
כמה בנקים, כולל Goldman Sachs Group Inc. וג'פריס, דבקו בחברה לאורך כל הדרך, על פי נתונים שנאספו על ידי בלומברג.
דוברי Macquarie, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America, Jefferies ו-UBS, שהשתלטו על קרדיט סוויס בשנה שעברה, סירבו להגיב.
עמותות גם זיהו מקרים שבהם חברות הפחיתו את החלק של ייצור הפחם שהוא תרמי. Whitehaven Coal, למשל, "העריך יתר על המידה" את תפוקת הפחם המתכתית, או קוקינג, בשני מכרות באוסטרליה, על פי Market Forces, מלכ"ר, ו-Energy & Resource Insights, חברת ייעוץ. ו-Bharat Coking Coal Ltd., חברה בת של Coal India Ltd. שאומרת שהיא מתמחה בפחם מתכות, שלחה 68% מהייצור שלה ללקוחות מגזר החשמל בשנת הכספים שהסתיימה ב-31 במרץ, לפי הדו"ח השנתי שלה.
דובר של Whitehaven סירב להגיב. בהאראט לא הגיב לבקשת תגובה.
"בהתחשב באי הוודאות של מה הולך להיות השימוש הסופי עבור כל סוג של פחם, גישה בטוחה היא פשוט להגביל מימון לכל סוג", אמר Rocamora מ-Reclaim Finance. "הגישה המובדלת בין פחם דלק לפחם תרמי לא צריכה להתקיים."