גורמים רשמיים בארה"ב ודנמרק לחצו בשנה שעברה על מפתח מאגר כדור הארץ הנדירים הגדול ביותר בגרינלנד שלא למכור את הפרויקט שלו לחברות צמודות לסין, אמר המנכ"ל שלה לרויטרס, והוסיף כי היא מנהלת מגעים שוטפים עם וושינגטון בזמן שהיא בוחנת אפשרויות מימון לפיתוח האיים הקריטיים של האי. מינרלים.
המהלך מדגיש את האינטרס הכלכלי ארוך הטווח שיש לפקידים אמריקאים בשטח דנמרק, הרבה לפני שנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ החל להרהר בשבועות האחרונים על רכישתו.
לעפרונות נדירים יש תכונות מגנטיות חזקות שהופכות אותם לקריטיים לתעשיות היי-טק, החל מרכבים חשמליים ועד למערכות טילים. נחיצותם הובילה לתחרות עזה בין האינטרסים הסיניים והמערביים כדי להקל על השליטה הכמעט מוחלטת של סין בחילוץ ובעיבוד שלהם.
גרג בארנס, מנכ"ל Tanbreez Mining בבעלות פרטית, אמר כי פקידים אמריקאים שביקרו בפרויקט בדרום גרינלנד פעמיים בשנה שעברה שיתפו שוב ושוב הודעה עם החברה חסרת המזומנים: אל תמכור את הפיקדון הגדול לקונה צמוד לבייג'ינג.
משרד החוץ האמריקאי לא היה זמין מיד להגיב. הבית הלבן לא הגיב לבקשת תגובה. משרד החוץ הדני סירב להגיב.
בארנס מכר בסופו של דבר את Tanbreez ל-Critical Metals מניו יורק כחלק מעסקה מורכבת שתושלם בהמשך השנה. Tanbreez שואפת לכרות 500,000 טון מדי שנה של המינרל אודיאליט המכיל אדמה נדירה ארגמן, כבר בשנת 2026.
"היה לחץ רב לא למכור לסין", אמר לרויטרס טוני סייג', מנכ"ל מתכות קריטיות. בארנס קיבל תשלום של 5 מיליון דולר במזומן ו-211 מיליון דולר במניות מתכות קריטיות עבור Tanbreez, הרבה פחות ממה שהציעו חברות סיניות, אמר סייג.
בארנס אמר כי הצעות מסין ומצדדים אחרים אינן רלוונטיות כי הן לא תיארו בבירור כיצד הן יכולות לשלם.
אף אחד מהמנהלים לא חשף עם אילו פקידים הם נפגשו או זיהו את החברות הסיניות שהגישו הצעות.
נראה כי האינטרסים של ארה"ב משנים את המשחק עבור פרויקטי אדמה נדירים שלא נתפסו בעבר כהשקעות אטרקטיביות, אמרו אנליסטים.
"אמנם גודלו של הטנבריז משמעותי, אבל הציון והמינרלוגיה אינם מה שצריך לצעוק עליהם", אמר דיוויד מרימן, מנהל מחקר בחברת ייעוץ המינרלים Project Blue, הרואה בסיכוי שהפרויקט יגיע לייצור מסחרי נמוך, בהתחשב בו. מינרלוגיה מורכבת.
מכירת Tanbreez ל-Critical Metals מראה כי פקידי ארה"ב זכו להצלחה רבה יותר בגרינלנד מאשר באפריקה, שם פעלו לקזז את אחיזתה של סין בחגורת הנחושת המרכז אפריקאית העשירה במינרלים.
"בעוד שגרינלנד אינה למכירה, היא פתוחה לעסקים", דוויין מנזס, ראש צוות החשיבה בלונדון, Polar Research and Policy Initiative. "זה יקדם בברכה השקעה גדולה יותר מארה"ב.
פרויקט מתחרה של אדמה נדירה בגרינלנד מ-Energy Transition Minerals – אשר מונה את Shenghe בסין כבעל המניות הגדול ביותר שלה – נתקע על רקע מחלוקות משפטיות ממושכות.
וושינגטון מדברת
בנו הבכור של דונלד טראמפ, דונלד ג'וניור, הגיע ל-Nuuk לביקור פרטי ביום שלישי, יום לאחר שהנשיא הנבחר חזר על העניין שלו להשתלט על האי. דנמרק אמרה שוב ושוב שגרינלנד, חלק בשלטון עצמי מממלכתה, אינה למכירה.
הביקור הזה הגיע חודשיים לאחר שפקיד מחלקת המדינה בילה ארבעה ימים בבירת האי בדחיפה של ממשל ביידן היוצא לעודד השקעות בכרייה מערבית שם.
Critical Metals הגיש בקשה למימון לפיתוח מתקן לעיבוד אדמה נדירה ממשרד ההגנה האמריקני בשנה שעברה, אך תהליך הבדיקה נעצר לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד ב-20 בינואר. סייג אמר שהוא מצפה שהשיחות יתחדשו לאחר השבעתו של טראמפ ושהמעבר של טראמפ הצוות כבר יצר איתו קשר.
"אנחנו כבר בדיונים עם ארה"ב למכור (כדורי אדמה נדירים) לארה"ב ולבנות את מפעל העיבוד בארה"ב", אמר.
המשקיע השלישי בגודלו ב-Critical Metals הוא חברת הברוקרים קנטור פיצג'רלד, בראשות הווארד לוטניק, שטראמפ מינה אותו לנהל את מחלקת המסחר של ארה"ב. סייג אמר שהוא מעולם לא נפגש או שוחח עם לוטניק, אבל הודה שההשקעה של קנטור היא חיובית עבור החברה שלו.
מרבץ Tanbreez הוא כ-30% אדמה נדירה כבדה, המשמשים באופן נרחב ביישומי הגנה. האתר מכיל גם גליום, שסין הטילה עליו מגבלות יצוא בשנה שעברה.
קריטיקל מתכות ניהלה שיחות אספקה עם קבלנית הביטחון לוקהיד מרטין ומנהלת שיחות עתידיות עם RTX ובואינג, אמר סייג.
לוקהיד אמרה כי היא בוחנת באופן רציף את שרשרת האספקה של אדמה נדירה כדי להבטיח גישה לחומרים קריטיים. RTX ובואינג לא הגיבו לבקשות להגיב.
GreenRoc הגישה בקשה לרישיון ניצול לפיתוח פרויקט גרפיט בגרינלנד וניהלה שיחות מימון עם פקידים אמריקאים בשנה האחרונה, אמר המנכ"ל סטפן ברנשטיין לרויטרס.
Neo Performance Materials ו-Anglo American גם חוקרים באי.