כמו בכל אגדת ים שמכבדת את עצמה, גם במקרה הזה יש לנו דייג שעלה לגדולה, יש רעיה נבונה שפועלת מאחורי הקלעים ויש גם דג, כמובן, שהפך את חייו של יורד הים על פיהם.

ג'קו מאכלי ים. יח"צ

50 שנה עברו מאז שג'קו אללוף, דייג חיפאי, החליט לעלות על היבשה ולפתוח עם רעייתו, שמחה, את המסעדה המיתולוגית "ג'קו מאכלי ים" בשוק הטורקי בחיפה. כמי שהעביר שעות ארוכות בין הגלים הוא ידע כמה מתבקש יהיה להקים בית מרזח שאליו יוכלו הדייגים להגיע ולשתות בסוף יום העבודה. וכמו בים - חושי הדייג החדים של אללוף לא הטעו אותו. המקום הפך להצלחה מסחררת כמעט בן לילה ואל הדייגים ואנשי הים הצטרף קהל גדול של אנשי יבשה. במהרה הפך המקום למוקד עלייה לרגל, בשעה שלקוחות ישובים זה לצד זה, נהנים מדגים טריים שנמשו זה עתה מהים לצד לחם שחור ופריך, שאפשר לאכול עם הידיים.


מאב לבנו

בין המולת השוק לבין הסועדים הקבועים התנהלו במקום לא רק חיי מסעדנות, אלא גם חיי משפחה. הבנים של משפחת אללוף, אביבה, אילנה ואפי, נכנסו במהרה לתוך הפעילות השוקקת של המסעדה והדגים החיפאים של ג'קו הגיעו גם אל מרכז הארץ.

ג'קו מאכלי ים. יח"צ

בשנת 1995 עשה, אפי, הבן של ג'קו, את המעבר אל העיר הגדולה תל אביב, עם סניף מרכזי ראשון של "ג'קו" שהתמקם ברחוב בלפור ולאחר מכן נדד לרחוב אחד העם. גלגולים רבים עבר אפי עם הדגים במחוזות התל אביביים, כאשר בשנת 2002 ספג הסי-פוד מרקט ברחוב מנחם בגין פיגוע ירי של מחבל מתאבד, דבר אשר הביא אותו לסגור את פעילותו בעיר ולהעביר את מרכז הפעילות אל אזור השרון. ג'קו הנתנייתית נפתחה בשנת 2004 ולפני מספר שנים נפתח סניף נוסף ברמת השרון.


סוד הקסם

שוק המסעדנות הוא שוק רווי תחרות וקשה להצלחה ולא לחינם בודדות המסעדות שמצליחות לשרוד יותר משנים ספורות. אז מה סוד הקסם של ג'קו שמושך אליו סועדים כבר 50 שנה? מבקרי המסעדות שהגיעו למקום במהלך הדורות ציינו לטובה את הדגים הטריים לצד התוספות המגוונות ואת ההקפדה על צלייה ותיבול נכון. יש מי שמציין את העובדה שאצל ג'קו ניתן היה לאכול פירות ים כשבארץ כמעט ולא ידעו מה זה שרימפס וממה עשוי קלמארי. אבל עם כל הכבוד למקצוענות, לניחוחות הנוסטלגיה הקולינרית וההקפדה על עדכון וחדשנות בתפריט, התשובה מורכבת יותר. דומה שאולי דווקא האווירה המשפחתית והגישה הנדיבה שלא השתנתה במשך 50 שנה הם הבסיס לקסם ששורה על המקום.

השם "ג'קו" כל כך מזוהה עם הדגים הישראליים, שבשנת 2005 הוציא אפי את ספר המתוכנים בו הוא חושף כמה מהסודות הגדולים ביותר מהמטבח של הוריו.

"הדגים הם אותם דגים", אומר אפי, "בכלל, תמיד שמרנו על אותו התפריט עם גיוון רחב מבחינת הסוגים. הדג לא השתנה, אבל התוספת כן. עם השנים מצאתי את הצורך להתאים את התוספות אל רוח הזמן. אם פעם היו ירקות חתוכים לצד הדג היום אפשר למצוא סלטים מוקפדים יותר".

תפריט הסושי החדש בג'קו מאכלי ים. יח"צ

"אחד החידושים שלנו בתפריט הוא במסעדה ברמת השרון, שם אנחנו מציעים תפריט מיוחד של סושי לצד התפריט הרגיל של הדגים. זה קצת מחזיר אותי אחורה אל שנות ה־90 כשהיה לי את בר פירות הים והסושי באבן גבירול בתל אביב. אני חושב שלשמור על התפריט המסורתי שלנו זה חשוב, אבל הלקוחות אוהבים גם שינויים וגיוונים, ואת זה הם יכולים לקבל בסניף של ברמת השרון", אומר אפי.

"ג'קו מאכלי ים", החרש 8, רמת השרון; טלפון: 053-9379159; שד' גיבורי ישראל 7, נתניה; טלפון: 09-8652878. קהילת סלוניקי 12, חיפה; טלפון: 053-9441257.