במסגרת תוכנית ארצית "אפשריבריא" החלו ליישם בגני הילדים הזנה משותפת שמטרתה חשיפת הילדים לתזונה מגוונת ובריאה, ועידוד עצמאות בהכנת האוכל. אלא שבעוד שלפרויקט יתרונות רבים, יש מי שטוען כי השפע עשוי גם להזיק לילדים. שירה וסרמן, הבעלים של "חצי שירה", תוכנית להרזיה ואורח חיים בריא, נחשפה לאחרונה לתוכנית ההזנה דרך בתה בת ה-3.5 והופתעה מאוד.

שירה לפני ואחרי. חוששת לבתה ולילדי הגן | צילום: פרטי

לטענתה, הרעיון מאחורי ההזנה הגיוני וזה נכון לאפשר לילד לפתח עצמאות באוכל ולהכין לעצמו את הכריך. "זה גם מעולה שיש מבחר ירקות ופירות. יחד עם זאת, הבעיה מתחילה באופן היישום בו השולחן ערוך במשך שעתיים ועליו מגש עמוס בלחם וממרחים", היא מסבירה. "באופן הזה יכולים הילדים גם לבחור באופציות הפחות בריאות וגם לגשת מספר פעמים ולאכול מספר רב של כריכים ללא פיקוח והשגחה מצד הגננות".

"מעבר לכך", טוענת וסרמן שמסבירה כי בתה, בדומה לה, אוהבת מאוד לאכול, "חשיפת הילדים לשפע של אוכל ואפשרויות רק יעודד אכילת יתר. עובדה משמעותית בהתחשב במחקרים המעידים על כך שכל ילד שלישי סובל מעודף משקל ושישראל ממוקמת במקום השני בהשמנת ילדים באירופה".

"אספתי את בתי יום אחד מהגן והגננת אמרה לי שהיא אכלה 6 כריכים. חטפתי שוק מאחר שזו כמות לא סבירה לילדה בת 3", מספרת וסרמן. "הבעיה מתחילה בעובדה שמגש הכריכים חשוף ונגיש לילדים במשך שעתיים וזה מייצר מצב של 'טיילת'. בנוסף, באופן זה אין לגננת אפשרות לראות את כל הילדים ולפקח כמה כל ילד אכל ומתי".

"תקציב הקלוריות היומי של ילדים הוא 1,300 ולא הגיוני שרק בגן הוא יאכל 1,000 קלוריות. במיוחד בימי שישי, כשמגישים גם ממרחי שוקולד, על אף שזה אסור על פי חוזר מנכ"ל ויש חלות ועוגות שמביאים במסגרת קבלת שבת. הילד לא אמור להחליט מה הוא אוכל לבד. באחד מימי השישי הבת שלי אכלה 4 כריכים עם שוקולד. אני חושבת שזה נורא ואיום ואני מתנגדת לזה בכל תוקף. הכוונה של המהלך הזה היה לגרום להם לאכול בריא יותר, אבל בסופו של דבר עשו בדיוק ההפך. הם מתעלמים מהכמויות ואין התייחסות לכמה הילד אכל".

השולחן הערוך בגן | צילום: פרטי

מה את מציעה כפתרון?

"צריך לשים גבולות. זה הכל. להעלות את מגש הכריכים מחוץ להישג ידם של הילדים כדי ללמדם שובע ורעב. גם ילד שלא רעב והאוכל מוגש לפניו ימשיך לאכול מהרגל וזה מסוכן ולא בריא. מדובר בכמות גדולה של פחמימות וסוכרים שהם לא צריכים לצרוך. ההורים משקיעים בבתים באוכל בריא ואז הילדים אוכלים בגן וחוזרים הביתה שבעים ולא אוכלים ארוחת ערב. במקרה שלנו הגננת באמת משתפת פעולה וקשובה, אך מה לגבי גננות אחרות שלא אכפת להן?"

גם מי שתומך בהזנה רואה צורך בהגברת הפיקוח בשטח. הילה לפבר, נציגת ועד הגנים, אשר מנהלת מטפלת בנושא זה מול העירייה טוענת כי "רעיון הבופה נועד על מנת לאפשר לכל ילד לבחור עצמאית מה לאכול מתוך המגוון המוצע. בנוסף, כל ילד רעב בזמן שונה, ושיטה זו מוודאת שכלל הילדים יאכלו ארוחת בוקר, בין אם מוקדמת ובין אם מאוחרת. לעניין הכמויות, יש ילדים רעבים יותר מאחרים ואין הבדל בין ארוחת בוקר המוגשת כבופה וארוחת הצהריים המוגשת בזמן אחיד. ילד רעב המבקש תוספת, יקבל אותה.

"מחלקת הבריאות מנחה ומדריכה את הצוותים להגשת ארוחת בוקר בריאה, מזינה ומגוונת לפי הנחיות משרד הבריאות. פיקוח והדרכת הצוותים בשטח לגבי ארוחות הבוקר בגנים הוא נושא חשוב שיש לתת לו מענה בהקדם".

ממשרד החינוך נמסר: "העירייה אחראית על הנושא"

מעיריית הרצליה נמסר: "מדובר בנוהל של משרד החינוך. בהנחיית העירייה, הגננות והסייעות שלצידן מקפידות על כך שכל הילדים אכן יאכלו".

 

 

מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו