טעים כמו שזה נראה. "ממתקים של פעם" | צילום: נועה בן צבי

בלב הפסז' הנטוש ברחוב סוקולוב 81 בהרצליה, אם תעקבו אחרי ריח השוקולד, תמצאו את הממלכה של ווילי וונקה, רק בגירסה הורודה של הסיפור. מדובר בחנות חדשה בשם "ממתקים של פעם", בה מייצרים את הממתקים שגדלנו עליהם לפני שהפכו להיות מתועשים. בינתיים הצליחה החנות הקטנה לעורר עבור לא מעט הרצליינים את בלוטות הטעם והנוסטלגיה.

מאחורי מגשי השוקולד, צנצנות המרשמלו, קופסאות המרמלדה ואריזות הטופי עומדת עדי אנדלוט, תושבת הרצליה, בעלת החנות ומייצרת הממתקים, ששונים בתכלית מכל הממתקים שנמכרים בסופרמרקטים.

לאנדלוט יש בכלל תואר בכלכלה וסטטיסטיקה, אבל מאז שנחשפה לעולם ייצור הממתקים לפני 18 שנה, זה התחום שבו היא עוסקת. "הייתי בטיול משפחתי בצפון אנגליה וראיתי יצרן ממתקים שעשה סוכריות לימון", היא מספרת. "בתור חובבת בישול ובאופן ספציפי ממתקים, קסמה לי הדרך שבה הוא מכין ממתקים וזה גם נראה ממש פשוט. אולם מהר מאוד התברר לי שזה בכלל לא פשוט. יצרן הממתקים סירב לתת לי את המתכון ואני חיפשתי מתכונים להכנת ממתקים ולא מצאתי. התברר לי שמתכונים להכנת ממתקים יצאו מספרי הבישול עוד במאה ה-20, כאשר ממתקים הפכו למתועשים וכבר לא היה צורך לעשות אותם בבית.

"ממתקים זה מדע מדויק". עדי אנדלוט | צילום: נועה בן צבי

"חיפשתי ספרי בישול בכל מיני חנויות יד שנייה בחו"ל, עד שמצאתי מתכון שהתרשמתי ממנו לממתק טופי אנגלי”, מספרת אנדלוט תוך שהיא מתחילה בהכנתו. "גיליתי שמדובר במדע ממש מדויק, וזה ממש לא קל להכנה. התחלתי לקרוא מאמרים על הכימיה והפיזיקה של הסוכר, למדתי מתי צריך לערבב ומתי לא לערבב, למדתי להשתמש במדחום כדי לדעת מהי הטמפרטורה המדויקת. הבנתי שייצור ממתקים זה מדע מדויק, אבל ברגע שהבנתי את התהליכים, זה הצליח! ברגע שמשהו מצליח זה מאוד מדרבן להמשיך ומאז התחלתי לייצר ולהמציא כל מיני מתכונים להכנת ממתקים. גם השתמשתי במתכונים שמצאתי באינטרנט ובספרים ישנים. זה ממש לא מתכונים מפורטים עם תמונות כמו שיש היום, אלא יותר חוברות.

"מאז אני עוסקת בממתקים. בהתחלה זה התחיל כתחביב ואחר כך התחלתי להעביר סדנאות לאנשים פרטיים ולחברות ועסקים. בהמשך הוצאתי ספר מתכונים בעברית ובאנגלית ובחודש אוקטובר פתחתי פה בהרצליה את החנות "ממתקים של פעם".

שוקולד מריר | צילום: נועה בן צבי

למה זה נקרא "ממתקים של פעם”?

"במאה ה-18 מחירי הסוכר הוזלו משמעותית ובכל בית אב יכלו להשתמש בסוכר, ולא רק משפחות אצולה. ברגע שסוכר היה מוצר נגיש כל משפחה החלה להשתמש בו, בהתחלה לייצור תרופות ואחר כך להכנת מתוקים וממתקים לרווחת בני הבית. השתמשו בכל מיני טכניקות בישול כדי לייצר ממתקים ביתיים וכך בדיוק גם אני עושה בחנות. כל שיטות הבישול הן השיטות של פעם. יש לי תנור, סירים וגז ואני פשוט מבשלת פה ממתקים.

אילו סוגים של ממתקים את מכינה?

"כל יום אני ממציאה משהו חדש, אני אוהבת לגוון וליצור שילובים מעניינים. למשל: שוקולד עם פסיפלורה, תות שדה עם שלושה סוגים של שוקולד, שוקולד עם יוז'ו, פטל ותות שדה. שוקולד מריר עם שקדים מלוחים, קרמל ושומשום. מרציפנים עם מחיות תפוז, ליקר דובדבנים. מרציפן עם מרמלדת תות ומרשמלו מנטה. אין בחנות קמח וביצים אלא רק סוכר, שמנת, סוכר עם מים וסוכר עם פירות".

לעדי יש סיפורים מרתקים על ההיסטוריה של הממתקים: "הפאדג' שאנחנו מכירים בארץ הוא ממש לא פאדג'. האגדה מספרת על סטודנטית שהכינה ממתקי קרמל ליריד בקולג', אבל היא התרשלה בהכנה והממתק לא הגיע לטמפרטורה הנכונה. אז היא ערבבה את התערובת עד שהתקשתה וחתכה לקוביות את מה שיצא. כך נוצר הפאדג' – בתרגום מאנגלית: עבודה מרושלת".

ממש לא כמו במסיבות כיתה. מרשמלו | צילום: נועה בן צבי

מה הממתק האהוב עלייך?

"אני לא יכולה לבחור אחד, אני אוהבת את כולם. מה שאני לא אוהבת, אני לא עושה. למשל בוטנים. אני לא אוהבת בוטנים אז אין אצלי בוטנים. כל ממתק וממתק מפה זה משהו שאני אוהבת ומתחברת לטעם".

החנות הייחודית נמצאת ברחוב סוקולוב 81 בהרצליה. מעבר לממתקים שאפשר לקנות על פי משקל, יש גם מארזי שי ומגשי אירוח, ואפשרות של משלוחים. המקום בעל תעודת כשרות.

החנות שמתחבאת בסוקולוב | צילום: נועה בן צבי

המחירים לא זולים ונעים בין 15 שקלים ל-100 גרם ועד 35 שקלים:

מרציפן 35

מרמלדה 30

פאדג' וטופי 25

שוקולדים נוסטלגיים 20

מריר 30

שברי שוקולד חלבי 20-33

חפיסת שוקולד 20

שוקלדים מובחרים ביחידות 7 שקלים ליחידה

מרשמלו 20