"איך ניתנו חריגות בנייה מפליגות, שאין להן תקדים בשכונה הכפרית השלווה והיפה שלנו, חריגות שאיפשרו לבנות מפלצת בטון בניגוד לתוכנית בניין-עיר, הן מבחינת גובה המבנה, הן מבחינת מספר הדירות?". כך שאל תושב שכונת נווה עובד בהרצליה, מנחם שניר, את ראש העירייה, משה פדלון, בפגישה ביניהם, שנערכה לפני שלושה שבועות. השבוע הוא כתב לו: "בפגישה, שזומנה לבקשתי, הצגתי בפניך שורה של חריגות מתוכנית בניין-עיר שאושרו לקבלן סגל. גם אתה הופתעת מרמת החריגות שאושרו, והבטחת לבדוק את הנושא לעומק ולחזור אליי בהקדם. עד היום לא קיבלתי כל הסבר".

הבניין שנבנה. התושבים דורשים לדעת מה היו השיקולים לאישור | צילום: מנחם שניר

הפנייה הראשונה לראש העירייה פדלון נשלחה לפני שלושה חודשים וחצי, על ידי מנחם שניר ועל ידי שכנו, משה נחום. שניהם מתגוררים ברחוב דגניה, ולשניהם גבול משותף עם הבניין החדש, שבנייתו החלה לפני כחצי שנה, לאחר הריסת הבית החד-קומתי הישן. "כשנוכחתי לדעת, כי המבנה החדש עולה ועולה לגובה ולא נעצר", אומר שניר, "פנינו למנהלת מחלקת רישוי בנייה בעירייה, וביקשנו לדעת אם אכן הבניין נבנה בהתאם להיתרי בנייה כחוק, ואם כן, מה הסיבות לחריגות שאושרו לו. היא הפנתה אותנו לראש העירייה, בתפקידו כיו"ר הוועדה לתכנון ולבנייה, לצורך קבלת הסברים. אנו מקווים שאכן יש סיבות ראויות לאישור החריגות, ולכך שהוחלט להניח בצד את תוכנית בניין-העיר, את אופי השכונה ואת איכות חייהם של תושבי השכונה".

לדברי שניר, שכונת נווה עובד היא שכונה כפרית, הכוללת ארבעה רחובות עם בנייה נמוכה ואיכות חיים גבוהה. "על פי תוכנית בניין-עיר, ניתן לבנות בשכונה בניין בן שתי קומות, או לחלופין שתי קומות על עמודים. הבניין קיבל היתר חריג לבניית ארבע קומות וארבע דירות (דירת גן, שתי דירות קטנות בקומה א', דירה גדולה בקומה ב', ומעליה חדר על הגג) ובנוסף קומת מרתף. אנו עדים לבנייה חריגה שהורסת את איכות חיינו והופכת אותם לבלתי נסבלים".

שבועיים לאחר פנייתו לראש העירייה, קיבל שניר תשובה ישירה ממנהלת מחלקת רישוי ובנייה, סיגל דיאמנט, שהתייחסה להיתר שניתן לקבלן בדיוק שנה קודם לכן: "ההיתר הוא בעבור בית מגורים משותף בן שלוש קומות וארבע יחידות דיור. התוכנית מאפשרת בחֶלְקָה בית צמוד קרקע, בן שתי קומות, וקומת ניצול חלל גג, או לחלופין בניין מגורים משותף בן שתי קומות, מעל קומת עמודים מפולשת, וקומת חדר על הגג. במסגרת הבקשה בוקשו הקלות, לרבות תוספת זכויות ויחידות דיור. להקלות אלה הוגשו התנגדויות, והוועדה המקומית, במסגרת הדיון, יצאה אף לסיור באזור. לבסוף, ההקלות אושרו ולבקשה הונפק היתר".
בתגובה לדברי דיאמנט, טען שניר, שהוא לא קיבל כל הזדמנות להתנגד לתוכנית. "אולי תלו ברחוב כינרת הודעות להזמנת התנגדויות לתוכנית, ברחוב שלי לא היו הודעות כאלה".

"סיגל דיאמנט אינה מדייקת, מכיוון שהבניין שנבנה הוא בן ארבע קומות ולא שלוש קומות", כתב שניר לראש העירייה, והוסיף, "אני מבקש לדעת את השיקולים שהנחו אותך ואת הוועדה באישור החריגות".

הקבלן דוד סגל מסר: "בבקשה להיתר ביקשתי את המקסימום שאני יכול לבנות על המגרש. היו התנגדויות, הוועדה ביקרה בשטח, דחתה את ההתנגדויות, ואני בונה בהתאם להיתר שקיבלתי, בלי חריגה".

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "התלונה הועברה לטיפול הגורמים המקצועיים הרלוונטיים".